Toppers willen wedstrijdrecord Challenge Almere-Amsterdam breken

Met nog iets meer dan twee weken voor de start van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM heeft de Australiër Cameron Wurf niet alleen bevestigd aan de start te verschijnen, maar ook een aanval te willen doen op het wedstrijdrecord. Bij de dames heeft Yvonne van Vlerken, de winnares van vorig jaar, hetzelfde doel.

Met Wurf trekt de organisatie een meer dan grote kanshebber voor de winst én het wedstrijdrecord aan. Wurf is een voormalig profwielrenner, maar maakte in 2016 de overstap naar triathlon. Dit jaar stond hij al meerdere malen aan de start van diverse triathlons over de klassieke afstand en daarbij pakte hij regelmatig podiumplaatsen. Zo werd hij begin juni, een week nadat hij CHALLENGESALOU won, bijvoorbeeld tweede tijdens CHALLENGEVENICE in een tijd van 8:15:12. ,,Ik heb ontzettend veel zin om deze wedstrijd te doen en zal racen met een nog nooit eerder vertoonde fiets en kleding.”

Het wedstrijdrecord in Almere staat sinds 1999 op naam van Jan van der Marel. Hij finishte toen in een tijd van 7:57:46. Het huidige parcours is echter uitermate geschikt voor een snelle fietser als Wurf. De Australiër kan overigens veel concurrentie verwachten van onder andere de Deense Kristian Hogenhaug (vorig jaar nog de snelste fietser), de Ierse Bryan McCrystal, de Sloveense Jaroslav Kovacic en de Nederlandse Evert Scheltinga.

(tekst gaat onder foto verder)

Cameron Wurf mikt op de overwinning en het breken van het wedstrijdrecord tijdens Challenge Almere-Amsterdam.

Startnummer 1 voor Van Vlerken

Ondanks het sterke deelnemersveld bij de mannen, worden de laagste startnummers dit jaar onder de vrouwen verdeeld. Yvonne van Vlerken, de titelverdedigster, krijgt startnummer 1 toegekend. De grote favoriet heeft aangekondigd een aanval te willen doen op haar vorig jaar neergezette wedstrijdrecord van 8:51:13. ,,Maar die tijd is erg scherp. Ik had toen een uitstekende race, dus alles moet kloppen om die tijd te verbeteren. Ik ben in ieder geval ontzettend gemotiveerd om een ‘knaller van een wedstrijd’ neer te zetten. Mijn voornaamste doel is winnen, al is de concurrentie sterk.” In het sterke deelnemersveld bij de vrouwen lijkt de grootste tegenstand uit de hoek van Els Visser te komen. Deze Utrechtse won begin augustus nog de Ironman van Maastricht, uitgerekend ten koste van Van Vlerken. Ook Camille Deligny, de 2016-winnares van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM, lijkt goede papieren te hebben voor de overwinning.

Voor Van Vlerken is CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM een wedstrijd die ze voor altijd in haar hart heeft gesloten. ,,Ja, deze wedstrijd heeft veel betekenis voor mij. Vanaf 1999 heb ik hier langs de kant staan kijken en daar ontstond mijn droom om een carrière op de lange afstand te maken. Daar haalde ik mijn inspiratie vandaan. Het is een wedstrijd met geschiedenis. Met karakter. Daar zie ik parallellen met mijzelf. Ik heb natuurlijk met mijn 41 Long Distance-races ook veel geschiedenis. En karakter. CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM en ik passen goed bij elkaar. Dat is vorig jaar wel gebleken met mijn geweldige race. Hier liggen heel veel emoties en gevoelens voor mij.”

Volgens Van Vlerken mag eigenlijk niemand CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM missen. ,,Het evenement is enorm gegroeid sinds de aansluiting bij CHALLENGEFAMILY. Schitterend om te zien. Mooi voor de sport. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Een wedstrijd met een organisatie waar alles van ‘A tot Z’ past is gewoon geweldig.”

Yvonne van Vlerken zal met startnummer 1 racen.