Oda Berends: ‘Leek me altijd heel gaaf om triathlon te doen’

De aankomende weken gaan we in gesprek met onze deelnemers. Met jullie! Over jullie voorbereidingen, jullie doelen. En natuurlijk over het verhaal achter jullie deelname. Vandaag het verhaal van Oda Berends.

Ze begon pas in februari 2018 met triathlon. Over iets meer dan twee weken staat ze aan de start van de Middle Distance van Challenge Almere-Amsterdam. ,,De sport heeft me echt gegrepen”, aldus Oda Berends.

Haar voorbereiding gaat goed. ,,Ondanks dat ik al wat ouder ben (47, red.), heb ik geen ernstige blessures. Ik begon in februari met triathlon, heb in mei de halve van Mallorca gedaan en doe er nu nog maar eentje achteraan. Sindsdien ben ik gewoon verslaafd. Het is natuurlijk altijd de vraag of het lichaam het wil, maar tot nu toe gaat dat goed.”

Het is voor Berends een extra bijzondere prestatie omdat ze, naast het feit dat ze dus zo kort aan triathlon doet, ook nog eens ‘een aantal beperkingen’ heeft: astma en heupdysplasie. ,,Ik dacht altijd dat ik lange afstanden, en dan vooral het hardlopen, niet aan zou kunnen. En dat ik het niet eens hoefde te proberen. Als een soort grap heb ik toen eens een achtste geprobeerd en dat ging eigenlijk oké. Ik werd wel ingehaald door mijn buurvrouw, maar ik zou het heel leuk vinden als ik verder kon.”

En dat is inmiddels dus gelukt. Ze volbracht een halve en gaat bij Challenge Almere-Amsterdam opnieuw aan de bak. ,,Ik ben meteen lid geworden van een triathlonvereniging (Triathlon Vereniging Arnhem). Dat is hartstikke gezellig en ik krijg er heel veel hulp en steun.”

Het leuke is dat Berends vroeger ook in Almere heeft gewoond. ,,Maar de stad is inmiddels wel heel erg veranderd. Ik heb er hartstikke veel zin in en ga gewoon genieten. En daarna ooit een hele? Het begint in ieder geval wel te kriebelen.”