Ralf Seifert volbrengt Solo Long Distance op parcours Challenge Almere-Amsterdam

Met een zwemtijd van 1:11:11 uur, een fietstijd van 5:40:36 uur, een looptijd van 4:04:50 uur en een totaaltijd van 10:56:37 uur was Ralf Seifert begin september één van de opvallendste verschijningen tijdens de Solo Challenge van Challenge Almere-Amsterdam. De Duitser deed namelijk geen Middle Distance – de afstand die was voorgeschreven voor die Solo Challenge – maar volbracht op eigen houtje een Long Distance. Hij verspreidde de disciplines wel over drie verschillende dagen, maar genoot vooral van alles dat Almere te bieden heeft. ,,Dit is zo’n mooie wedstrijd: die wilde ik gewoon niet missen.”

Toch moest hij Challenge Almere-Amsterdam noodgedwongen wel een beetje missen, want een echte wedstrijd kwam er dit jaar vanwege het coronavirus niet van. Zijn vakantie naar Almere was echter al wel gepland en dus toog Seifert ‘gewoon’ naar Nederland. ,,Ik ben in 2018 gestart met triathlon en heb sindsdien tien wedstrijden gedaan: zes keer een Sprint, twee keer een OD en twee keer een Middle Distance. De enige grote wedstrijd die ik heb gedaan, was Challenge Almere-Amsterdam in 2019. De overweldigende indruk die dat op me heeft gemaakt, zorgde ervoor dat ik dit jaar mijn eerste Long Distance in Almere wilde doen. Alles klopte in Almere: de geweldige vrijwilligers, de perfecte organisatie, het feest na de finish, het parcours. Het was gewoon écht perfect in 2019.”

Seifert kwam een jaar eerder en een beetje per toeval in aanraking met de wedstrijd in de polder: ,,In 2018 was ik op vakantie in Zeewolde en zag ik dat er prachtige fietspaden én heel veel atleten in de omgeving waren. Ik sprak met veel van hen, vroeg ze naar mooie wedstrijden en kreeg steeds Challenge Almere-Amsterdam te horen. In 2019 stond ik er aan de start en kon ik me er bij aansluiten: dit is echt een hele gave race.”

En dus werden zijn pijlen na de finish direct op 2020 gericht: dan zou Seifert zijn eerste Long Distance in Almere volbrengen. Toen corona roet in het eten gooide en hij van de Solo Challenge hoorde, bedacht hij zich overigens niet meteen dat hij dan zelf een Long Distance zou gaan doen. ,,Dat gebeurde eigenlijk gewoon een beetje. Ik zwom in een zwembad en de tijd en afstand gingen zo snel voorbij, dat ik gewoon ben doorgezwommen tot 3.9 kilometer. Het fietsen was wel gepland: ik had mijn nieuwe triathlonfiets mee en wilde die rustig kunnen testen op het wedstrijdparcours. Dat heb ik dus 180 kilometer gedaan. Omdat ik de laatste dag een virtuele run met mijn Duitse collega’s op het programma had staan, waarbij we zoveel mogelijk kilometers moesten afleggen voor het goede doel, heb ik uiteindelijk nog zes rondes rond het Weerwater afgelegd en zo een marathon uitgelopen.”

Zwaar heeft hij het zeker gehad, Seifert noemt onder andere zijn zware benen op de fiets en twee pittige laatste looprondes, maar de Duitser genoot vooral. ,,Alle mooie herinneringen aan 2019 kwamen boven. Volgend jaar ga ik hier zeker terugkomen.”