Persconferentie: ‘Challenge Almere meest belangrijke wedstrijd van het seizoen’

Met nog anderhalve week tot de start van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM, begint het nu echt spannend te worden. Ruim 3700 atleten, afkomstig uit maar liefst 56 verschillende landen, maken zich op voor het EK Long Distance, de altijd populaire Middle Distance of één van de andere vele side-events. De eerste pro’s zijn alvast in de stad en gaven acte de présence tijdens de persconferentie van vanavond. Eén ding is zeker: ze zullen op 14 september alles geven om zo goed mogelijk te presteren.

Yvonne van Vlerken: ‘De cirkel is nu rond’

Meest opvallende naam is natuurlijk die van Yvonne van Vlerken, die vandaag bekendmaakte toch te starten in Almere en de race aan te grijpen als afscheidswedstrijd. ,,Voor mij begon het hier allemaal en nu eindigt het hier ook. De cirkel is dus rond. Ik wil hier mijn 45e en laatste Long Distance volbrengen. Ik krijg het niet voor elkaar om nog een jaar zoveel te trainen als nodig is op dit niveau en dus wil ik nu het mooiste afscheid dat mogelijk is.”

En dat mooiste afscheid moet dan dus gepaard gaan met de overwinning en een Europese titel. ,,Maar mijn voorbereiding is natuurlijk minimaal: ik besloot pas drie weken geleden om mee te doen. Aan de andere kant voel ik me heel erg uitgerust en fit. Misschien is training wel gewoon overgewaardeerd”, grapt ze.

Caleb Noble: ‘Ik werd bijna weggeblazen’

Bij de mannen schoof onder andere de Australische Caleb Noble aan bij de persconferentie. Een atleet met veel ervaring op de korte afstand en diverse top tien klasseringen bij World Cups. ,,Maar sinds vorig jaar heb ik een pro licentie voor de Long Distance: een afstand die nieuw voor me is. Ik ben al een week in Almere en heb gemerkt dat het hier ontzettend kan waaien. Tijdens mijn eerste rit werd ik bijna weggeblazen”, zegt hij lachend. ,,Ik ga mijn uiterste best doen om zo goed mogelijk te finishen en het uiterste uit mezelf te halen.”

Noble mag onder andere tegenstand verwachten van Evert Scheltinga, op papier de beste Nederlander. ,,Ik wil minimaal een podiumplaats halen. Een tijd noemen vind ik lastig, want dat is enorm afhankelijk van de weersomstandigheden. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in en kan niet wachten om te racen.”

Ook Steff Overmars, een triatleet uit de omgeving van Almere, kan niet wachten. ,,Mijn seizoen tot nu toe is nog niet heel erg goed, maar mijn voorbereidingen wel. Ik mik vooral op het podium voor het Nederlands Kampioenschap. Almere voelt voor mij als een thuiswedstrijd, dus hier wil ik goed zijn. Overall doen er teveel goede mannen mee waar ik waarschijnlijk niet aan kan tippen, maar voor het NK is er van alles mogelijk.”

Tjardo Visser: ‘Belangrijkste race van het seizoen’

Voor lokale favoriet Tjardo Visser wordt Almere ook de belangrijkste race van het seizoen. Hij hoopt er – al zegt hij het niet hardop – zijn persoonlijk record van 8:39 uur te verbeteren en eigenlijk nog liever onder de 8:30 uur te duiken. ,,Dit is gewoon de mooiste wedstrijd van het seizoen. Mijn volledige focus ligt op Almere. Tijden roepen is misschien niet heel verstandig, maar op een écht goede dag is die 8:30 uur mogelijk.”

Een andere lokale topper is Sharon Zuijdervliet. Vorig jaar volbracht zij haar eerste hele in Almere en dit jaar wil ze dat nog eens overdoen. ,,Tijden roepen is niet heel handig, maar ik hoop ergens tussen de 10:15 en 10:30 te finishen. We gaan het zien.”