Mooie winnaars bij succesvol NK Cross Triathlon Almere: ‘Een WK-waardig parcours’

Zon en regen wisselden elkaar vandaag af tijdens het NK Cross Triathlon Almere en dat zorgde voor zware, maar daardoor ook crosswaardige omstandigheden op het toch al pittige parcours. En dat leverde mooie winnaars op, met bij de elite (1 kilometer zwemmen, 29.5 kilometer fietsen en 7.5 kilometer hardlopen) Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks als kersverse Nederlands Kampioenen.

Snelste overall was overigens de Belg Tim van Hemelen, die natuurlijk niet meedeed om de Nationale titel maar deze wedstrijd wel succesvol aangreep als voorbereiding op het WK, dat volgend jaar op hetzelfde parcours in Almere wordt gehouden. ,,Een fijne dag met regen en zonneschijn. Dat maakte het parcours aanvankelijk glibberig en daarna juist opgedroogd. Een perfecte ‘generale’ richting het Wereldkampioenschap. Nu ik het parcours al in de benen heb, kan ik wel zeggen dat ik hier volgend jaar wil terugkomen om op het podium te eindigen. Het is, met de korte en steile klimmetjes, een parcours voor de explosieve gasten. Maar ook je techniek speelt een grote rol. Vandaag blijkt wel: crossen in Almere kan écht. Een WK-waardig parcours.”

Bij de vrouwen ging de overall winst én de Nederlandse titel naar Diede Diederiks. Zij is niet eens gespecialiseerd in het crossen, maar bleek wel ijzersterk, zag af én genoot tegelijkertijd. ,,Het was een ontzettend zwaar parcours: vooral die tweehonderd hoogtemeters. Het parcours is veel pittiger dan het lijkt, maar dat maakt het ook wel weer heel gaaf crossen. Het is een technisch parcours waar je het niet alleen wint op snelheid en kracht, maar ook op techniek. Het is een parcours waar álles in zit.”

Bij de mannen ging de Nederlandse titel naar Wouter Dijkshoorn, die achter Tim van Hemel tweede overall werd. Ook hij genoot van het parcours. ,,Dit was écht crossen. Tweedelig: enerzijds kriskras door de bochtjes, ideale stukjes voor de technisch goede atleten. Anderzijds het pittige klimmen, waar je écht power voor nodig had. Het is echt een leuke route.”

Bij de mannen die om de Nederlandse titel streden, ging het zilver uiteindelijk naar Joep Staps en het brons naar Victor Goené. Bij de vrouwen ging het zilver naar Judy van den Berg en Ingrid van Lubek. De Nederlandse juniorentitels gingen naar Lucas Goené en Kim van ‘t Verlaat. Bij de jeugd gingen de Nederlandse titels naar Hugo Overmeen en Selina Franken.