Nieuw fietsparcours Challenge Almere-Amsterdam

Na de succesvolle eerste editie van de Challenge Almere-Amsterdam waarbij de deelnemersaantallen uitgroeide tot ruim 1750 triatleten in het hele weekend zal dit jaar het fietsparcours volledig vernieuwd worden.

Na deze eerste editie onder de Challengevlag was de roep van de deelnemende atleten duidelijk: Een snel parcours over brede wegen met zo min mogelijk bochten. Daarnaast worden er met het aankomende Europees Kampioenschap dit jaar nog meer atleten aan de start verwacht die het parcours moet herbergen.

In samenwerking met de Provincie en de verschillende gemeentes in Flevoland denkt de organisatie hierin zeker geslaagd te zijn: “We denken dat we een zeer snel en attractief parcours hebben gevonden. We hebben een goede mix gevonden: dijken en de polder spelen een belangrijke rol in dit parcours. De doorkomst is op iets meer dan een kilometer van de Esplanade en dus goed te volgen voor publiek.” Aldus race director Richard Belderok.

Thomas Naasz, snelste Almeerder en onlangs verkozen tot sportman van het jaar in Almere:
“Een fietsparcours naar mijn hart: weinig bochten, wat betekent liggen en trappen! De organisatie heeft echt wat met de feedback van afgelopen jaar gedaan en heeft een parcours neergezet waar de beste items van het fietsparcours van vorig jaar zijn behouden (Oostvaardersplassen, windmolens en polderwegen) en de route verder is geoptimaliseerd door het opnemen van een complete ronde om Almere heen met uitzicht op Amsterdam. Bij goed weer een parcours om toptijden neer te zetten en bij zware omstandigheden een selectief parcours waar je je niet kan verstoppen.”

Weinig bochten
Het nagenoeg vlakke parcours zal dit jaar voornamelijk op de grote (auto-)wegen plaatsvinden. Het parcours heeft een aanloopstuk van 5 kilometer over het fietspad rond het Weerwater via het Kasteel naar Almere-Haven, daarna zullen de atleten bij de manage in Almere-Haven de dijk op draaien om vervolgens via de Havenkom naar Lelystad te fietsen. Na een keerpunt ter hoogte van Lelystad zullen de atleten de polder indraaien via de Oostvaardersplassen, bekend geworden van de film “De Nieuwe Wildernis”.
Hier wordt via het Horsterwold, het vernieuwde natuurgebied bij Zeewolde, koers gezet naar de Stichtse Brug en vanaf daar naar Almere-Haven. Na het voltooien van deze ronde van 90 kilometer zullen de atleten van de halve triathlon terug keren in Almere-Stad.

De hele triathlon legt nog een ronde af, maar gaat aan het begin van de 2e ronde via de Havendreef en de Paralleldreef naar keerpunt vlakbij het Oor.
Bijzonder aan dit parcours is dat de ronde maar een paar echt bochten kent waardoor het naar verwachting een zeer snel parcours zal zijn.

Publiek
Om de wedstrijd aantrekkelijk te maken voor het publiek zullen er dit jaar op drie plaatsen makkelijk bereikbare Hotspots opgezet worden.
De doorkomst nabij het Oor is op iets meer dan een kilometer van het start-/finishgebied op de Esplanade goed bereikbaar met Openbaar Vervoer, veerverbindingen en met de auto. Hier passeert ook het loopparcours en dit is dus de ideale locatie om de hele dag alle helden te volgen.
De 2e Hotspot is de Havenkom in Almere-Haven. Deze Hotspot is met de stadsbus snel te bereiken, hier zullen de fietsers twee keer passeren. Hier is de wedstrijd goed te volgen vanaf een van de terrassen in de Haven. De organisatie hoopt hiermee het feestje ook weer terug te brengen in Almere-Haven.
De 3e Hotspot bevindt zich in Lelystad, bij de rotonde Durgerdamstraat/Houtribweg. De deelnemers fietsen hier twee keer langs en maken een keerpunt wanneer ze komen van de Oostvaardersdijk en naar de Knardijk gaan.

Meer informatie over het fietsparcours