Nederlands Kampioen Joep Staps test NK en WK fietsparcours Cross Triathlon: ‘Echt een geweldige track’

Het is niet de minste naam: Joep Staps won in 2018 namelijk het NK Cross Triathlon en is dan ook de uitgelezen persoon om als eerste atleet het NK (2019) en WK (2020) fietsparcours Cross Triathlon te testen. Dat heeft hij inmiddels gedaan en zijn eerste reactie spreekt boekdelen: ,,Dit is gaaf. Gewoon een heel gaaf parcours.”

In 2019 organiseert Challenge Almere-Amsterdam in september natuurlijk onder andere het NK Cross Triathlon en een jaar later, in 2020, het ITU Multisport World Championships. Van dat evenement maakt ook het WK Cross Triathlon onderdeel uit. Staps heeft beide races alvast met een rode stift in zijn agenda omcirkeld, maar mocht afgelopen week alvast het fietsparcours verkennen. Hij reed zowel de 7 kilometer over Braambergen, inclusief 200 hoogtemeters per ronde, en de 7 vlakkere maar technische kilometers over De Kemphaan. ,,Het is niet alleen gaaf, maar ook afwisselend. De parcoursbouwers hebben echt hun best gedaan”, glundert hij in een eerste reactie.

Al na 200 meter fietsen noemde hij het parcours ‘tof’. ,,En dat is alleen maar meer geworden nu ik de hele route heb mogen rijden. Je verwacht dat Almere vlak is, maar er zitten flinke hoogteverschillen in het parcours. Er zitten steile, snelle en technische stukken in. Het is natuurlijk zo dat je op ieder parcours kapot kunt gaan, maar dit is wel een ronde waar je steeds moet aanzetten en waar je lastig in je ritme komt. Dat maakt het lekker uitdagend.”

Volgens Staps is het in ieder geval een parcours dat hem goed ligt. ,,Ik word er niet bang van, maar wil er juist heel graag racen. Ik kom zeker naar Almere om mijn nationale titel te verdedigen en hoop er een jaar later, bij het WK, ook weer bij te zijn. Almere staat nu hoog op mijn lijstje.”