1 april: Organisatie Challenge Almere-Amsterdam kiest voor ander fietsparcours

UPDATE: We hebben onderstaand bericht op 1 april geplaatst. En dus is het een grap. Ons fietsparcours blijft gewoon hetzelfde! Vind je het leuk om de grap alsnog te bekijken? Je leest hem hieronder:

Het is een ingrijpende wijziging, maar volgens Challenge Almere-Amsterdam Race Director Richard Belderok daarom ook slechts eenmalig: de organisatie heeft besloten haar fietsparcours voor de 2019 editie drastisch te wijzigen. Belderok wijt de wijziging voornamelijk aan het wegvallen van de Long Distance bij Ironman Maastricht. ,,Dat vinden we geen goede ontwikkeling voor de sport. En daarom hebben we besloten een soort eerbetoon aan de organisatie daar te maken en ons parcours richting Limburg te laten lopen.”

Een point-to-point fietsparcours dus: na het zwemmen in het Almeerse Weerwater wordt de fiets gepakt en vervolgens wordt er richting Maastricht gereden. ,,We hebben een tijd nagedacht hoe we een soort statement konden maken, maar dit leek ons uiteindelijk het meest aansprekend. We hebben diverse routes bekeken, maar hebben inmiddels een mooi parcours gevonden dat, op een paar honderd meter na, precies 180 kilometer is. Het meest bijzondere is dat we onder andere over de A27 en A2 rijden. Alle vergunningen zijn rond.”

Er wordt al een behoorlijke tijd aan deze ontwikkeling gewerkt, zo verklaart Belderok. ,,Maar dat hebben we expres stil gehouden tot het definitief was. En dat is nu dus het geval. Volgend jaar wordt het fietsparcours bij Challenge Almere-Amsterdam overigens weer precies zoals het altijd was.”

De marathon wordt dit jaar dus ook in Maastricht gehouden en volgt grotendeels het bekende parcours door het centrum. ,,We hadden de finish natuurlijk liever gewoon in Almere, maar dat gaat met deze opzet niet. Aan de andere kant: we zijn ervan overtuigd dat we nu iets zeer unieks kunnen neerzetten.”

Een grote fan is er in ieder geval al wel: niemand minder dan Maastrichtenaar Andr√© Rieu toont zich zeer content met de eenmalige verplaatsing naar ‘zijn stad’. De violist heeft de organisatie van Challenge Almere-Amsterdam nu al in zijn hart gesloten. ,,Geweldig om te zien dat deze mannen zo’n gebaar maken en Maastricht omarmen. Deelnemers kunnen er zeker van zijn dat ik langs het parcours zal staan om ze aan te moedigen.”