Magische grenzen gebroken tijdens CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM: Joe Skipper (GBR) en Yvonne van Vlerken (NED) Europees Kampioen op de lange afstand triathlon

In een enorm spannende wedstrijd heeft Joe Skipper zich op zaterdag 9 september in Almere tijdens de CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM gekroond tot Europees Kampioen Long Distance Triathlon. En dat deed de Brit in een geweldige tijd, want hij is onder de magische grens van 8 uur gedoken: 7.59.39. Ook de vrouwenrace ging ontzettend hard en werd gewonnen door de Nederlandse steratlete Yvonne van Vlerken in een nieuw wedstrijdrecord: 8.51.13. De lange afstand triathlon – 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,2km lopen – werd dit jaar voor de 37e keer in Almere en Flevoland georganiseerd, en is daarmee de een-na-oudste lange afstand triathlon ter wereld. Kijk voor alle uitslagen van het triathlonweekend op www.challenge-almere.com

De omstandigheden van vandaag waren zwaar – harde wind en veel regen – en dat merkte de Britse Joe Skipper al snel. Het zwemonderdeel is niet zijn sterkste onderdeel, hij had een paar minuten ingecalculeerde achterstand toen hij uit het Weerwater kwam en begon op de fiets aan een inhaalrace. Dat fietsonderdeel werd gedomineerd door de Deense Kristian Høgenhaug, maar die zou later tijdens het hardlopen terugvallen en vierde worden. Skipper harkte de ene na de andere tegenstander op, en vocht zich uiteindelijk terug in de top van de wedstrijd. Hij begon als vierde aan het looponderdeel. Maar daar begon het pas echt zwaar te worden, want halverwege kwam hij de Oekraïner Viktor Zyemtsev tegen. Kilometers lang liepen ze samen aan kop. ,,Dat was fysiek heel zwaar. Maar mentaal ook, omdat je niet los komt” aldus Skipper. Dat loskomen gebeurde vlak voor de laatste ronde van 7 kilometer toch nog. ,,Maar toen werd het al helemaal zwaar. Juist omdat ik wist dat Viktor vlak achter me lag en ook omdat ik wist dat het er om ging spannen of ik onder de 8 uur zou finishen. Uiteindelijk ben ik voluit gegaan en heb ik er een sprint uitgeperst.” Skipper kwam het stadion dan ook op volle snelheid binnen. ,,Het is geweldig om hier te winnen. Het was een prachtige race.” Uiteindelijk werd Viktor Zyemtsev tweede in een tijd van 8.03.14 en de Slowaak Jaroslav Kovacic derde in een tijd van 8.05.40.

NK
Het Nederlands Kampioenschap werd gewonnen door Evert Scheltinga, die vijfde overall werd in een tijd van 8.12.37. Vooraf werd hij gezien als overall podium kandidaat, maar al op de fiets had hij het zwaar. ,,Ik had eigenlijk geen enkel moment goede benen” zegt Scheltinga. ,,Aan de andere kant ben ik wel blij verrast dat ik na het fietsen nog zo goed kon lopen. Maar, die andere vier jongens zijn gewoon sneller.” Natuurlijk is hij tevreden met zijn vijfde plek en Nederlandse titel. ,,Het is geweldig om hier mijn derde Long Distance op deze manier te eindigen.” Tweede Nederlander werd Erik-Simon Strijk (7e overall) in een tijd van 8.21.05. Direct daarachter, op een achtste plek overall, werd Dirk Wijnalda derde op het NK in een tijd van 8.26.31.

Race record
Bij de vrouwen werd de wedstrijd door twee Nederlandse dames gedomineerd. Zoals verwacht was het Sarissa de Vries die de wedstrijd hard maakte tijdens het zwemmen en fietsen, maar na ongeveer veertien kilometer hardlopen was het Yvonne van Vlerken die een aantal minuten achterstand goedmaakte en langszij kwam. Vanaf dat moment gaf Van Vlerken haar voorsprong niet meer uit handen. ,,Maar wat was ik vooraf zenuwachtig”, sprak ze direct nadat ze over de finish werd gekroond tot Europees Kampioen, Nederlands Kampioen en zich de nieuwe houder van het race record mocht noemen (8.51.13). ,,Het was zeker twee, drie jaar geleden dat ik zo zenuwachtig was. Vooraf had ik natuurlijk een grote mond, dus het is geweldig dat ik het allemaal echt heb kunnen waarmaken.”

Tijdens het fietsen merkte Van Vlerken dat het erg zwaar was met de wind en regen. ,,Lekker Hollands weer. Toen besloot ik al me rustig te houden en te wachten op het hardlopen. En dat heb ik dus gedaan. Bedankt Almere. Wat een heerlijke wedstrijd.” De Vries werd uiteindelijk tweede in een tijd van 9.09.44. Het podium werd gecomplementeerd door Hanna Maksimava uit Wit-Rusland. Zij deed 9.20.02 over de Long Distance.

Beste Almeerders
De strijd om beste Almeerder werd bij de mannen gewonnen door Tjardo Visser. Youri Severin gaf de race eerder op, na lek gereden te hebben, en Visser kwam binnen in een prachtige tijd van 8.43.34. Bij de dames was het uiteindelijk Corine Nelen die achter Yvonne van Vlerken en Sarissa de Vries derde werd op het NK. In een tijd van 10.11.05 kroonde ze zichzelf daarnaast tot beste Almeerse.

Middle Distance
Daarnaast stonden er vandaag ruim 1200 atleten aan de start van de Middle Distance (1,9km zwemmen, 92,5km fietsen en 21,1km lopen). Die wedstrijd werd uiteindelijk bij de mannen gewonnen door Almeerder Milan Brons. Hij deed 4.08.00 over de halve triatlon. Tweede werd Jeppe Hofman uit Denemarken. De Duitser Sven Wies werd derde.

Bij de vrouwen was Hanneke de Boer de snelste in een tijd van 4.38.35. De Britse Dione Allen werd tweede, de Nederlandse Jorieke Casteleijn derde.