Evert Scheltinga: ‘De grootste wedstrijd van het land is áltijd belangrijk’

Meervoudig Nederlands kampioen op de Long Distance, Evert Scheltinga, staat dit jaar natuurlijk ook weer aan de start van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM. En met ambities, want hij hoopt op een podiumplaats en heel stiekem misschien wel op het hoogste treetje. ,,Twee jaar terug werd ik vijfde, vorig jaar vierde, dus eigenlijk wil ik dit keer sowieso een podiumplaats.”

Meedoen aan CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM was in ieder geval geen grote vraag voor Scheltinga. Dat stond al wel vast. ,,Het EK is belangrijk, het NK is ook mooi meegenomen en het is denk ik sowieso de grootste wedstrijd die er in Nederland is. Dat is dus altijd belangrijk. Ik weet nog niet wie er allemaal aan de start staan, maar als ik start wil ik het liefste winnen en daar ga ik alles voor doen.”

Afgelopen week reed Scheltinga nog – ter training – 180 kilometer over het fietsparcours. Hij kwam terug met een gemiddelde snelheid van 36 kilometer per uur, maar had wel ontspannen gereden. ,,Een lekkere duurrit zonder tempoblokken”, lacht hij. ,,Het gaat inderdaad heel goed en daar ben ik blij mee. Ik merk dat ik nu écht groei en iedere week sterker word. Dat is een heel fijn gevoel.”

Scheltinga geniet altijd van de wedstrijd in Almere, maar laat ook weten dat zeker het fietsparcours toch altijd weer pittig is. ,,Normaal zitten er veel bochten in een parcours, maar hier zijn er hooguit 20. Je kunt je benen nooit even stilhouden, bent continu aan het trappen en hebt constant druk op de benen. Dat maakt het zwaar, maar ook heel mooi.”