Debutant Ryan Wesseling: ‘Mijn eerste hele móest Almere zijn’

Als jonge jongen stond hij er zijn vader aan te moedigen, de afgelopen jaren hielp hij regelmatig mee als vrijwilliger, maar dit jaar, op 14 september, staat hij zelf aan de start: Ryan Wesseling (27) maakt zich op voor CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM en daarmee zijn eerste Long Distance. ,,De spanning begint een beetje te komen. Ik voel het nog niet echt, maar soms is het er al even.”

Nog geen echte spanning dus, maar Wesseling begint er vooral ‘heel veel zin’ in te krijgen. ,,De meeste trainingsarbeid zit er nu op. Deze week fiets ik nog wat, vooral wat kort werk met een aantal pittige stukjes. De spieren nog een beetje op spanning brengen. Volgende week zal ik rustig meezwemmen met de parcoursverkenning en dan ben ik er echt wel klaar voor.”

Spannend gaat het zeker worden, want zo’n eerste ‘hele’ is natuurlijk niet niks. ,,Om me heen zegt iedereen dat ik er echt klaar voor ben, maar ook dat je jezelf vooral nog geen doelstelling moet opleggen. Zo probeer ik er dan ook in te gaan: lekker vrij en dan zie ik vanzelf wel wat voor tijd er straks op de klok staat. En iedere tijd vind ik mooi.”

Toch erkent Wesseling vanzelfsprekend dat hij – zeer bewust – met tijden bezig is. ,,Als je kijkt hoe het afgelopen seizoen is gegaan en de trainingen verlopen, dan begin je natuurlijk met het bedenken van verschillende scenario’s. Kleine schattingen van wat erin zou kunnen zitten. Ik heb nu een stuk of drie, vier plannen. Het wordt vooral afwachten wat de vorm van de dag is en of ik – als dat nodig is – snel genoeg kan schakelen tussen de verschillende scenario’s.”

Heel stiekem denkt Wesseling in ieder geval aan een tijd rond – of eigenlijk onder – de 10:45 uur. ,,Dat is, zo uit mijn hoofd gezegd, de snelste tijd van mijn vader. Hoe mooi zou het dan zijn als ik die tijd in mijn eerste Long Distance kan verbeteren. Ja, mijn vader verklaart me wel een beetje voor gek”, lacht hij.

Wesseling kijkt alvast heel erg uit naar 14 september, wanneer hij los mag. ,,Ik ben blij als de start achter de rug is. Het is fijn als je gewoon een beetje je plekje hebt gevonden in het water en je echt je eigen race kan doen. Het wordt een hele nieuwe ervaring en ik heb er heel veel zin in. Maar ik kijk nu ook al uit naar die finish in dat geweldige stadion vol mensen.”