Challenge Almere-Amsterdam vormt naast EK ook NK Long Distance, daarnaast NK Crosstriathlon naar Almere

Na het nieuws dat CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM op 14 september 2019 het decor vormt voor het Europees Kampioenschap Long Distance, is nu bekend dat tegelijkertijd het Nederlands Kampioenschap Long Distance zal worden afgewerkt. Deelnemers strijden dus niet alleen voor de Europese, maar ook voor de Nederlandse titel over de klassieke afstand van 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen. Naast het NK Long Distance zal de organisatie van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM een week eerder, op zondag 8 september, ook het NK Crosstriathlon in Almere organiseren.

Terwijl het NK Long Distance al diverse keren tijdens CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM werd gehouden, was dat in 2017 voor het laatst. In 2018 werd de nationale strijd over de klassieke afstand in Maastricht gehouden. ,,We vinden dat het NK Long Distance in Almere hoort”, legt Race Director Richard Belderok uit. ,,Almere ademt triathlon. Almere ís triathlon. CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM is een begrip, zowel internationaal als nationaal. Daar horen dus ook mooie kampioenschappen bij en met het EK en NK Long Distance zit dat in 2019 helemaal goed.”

Tijdens CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM staan er traditiegetrouw altijd ijzersterke deelnemers aan de start, overigens vanuit de hele wereld. Tijdens de 2018-editie werd bij de mannen nog het racerecord gebroken en door de Sloveen Jaroslav Kovacic op 7:55:44 gezet. Een jaar eerder brak Yvonne van Vlerken het racerecord bij de vrouwen: 8:51:13. ,,Sinds we bij CHALLENGEFAMILY zijn aangesloten, zie je dat triatleten onze wedstrijd steeds meer waarderen en ook beter weten te vinden. Meer toppers aan de start, veel snellere tijden. Maar zeker ook veel meer recreanten. De groei zit er nog steeds in en daar zijn we enorm trots op. Het mogen organiseren van het EK en NK is opnieuw een bevestiging van dat we op de goede weg zijn”, aldus Belderok.

NK Crosstriathlon 2019

Naast het reguliere CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM weekend dat plaatsvindt op 13, 14 en 15 september 2019 en waar het EK & NK Long Distance op 14 september onderdeel van uit maken, komt ook het NK Crosstriathlon in 2019 naar Almere. Deze wedstrijd wordt een week eerder, namelijk op zondag 8 september, georganiseerd.

Voor het NK Crosstriathlon is tevens een andere locatie gekozen: er zal op en rondom De Kemphaan en Braambergen worden geracet. ,,Er wordt daar een prachtig mountainbike-parcours uitgezet”, aldus Belderok. ,,Daar kunnen we dus uitstekend gebruik van maken voor onze race.”

Hetzelfde parcours zal ook een jaar later, in 2020, worden gebruikt tijdens het WK Triathlon Festival. Die week worden er maar liefst zes wereldkampioenschappen in één week georganiseerd. ,,Inmiddels is de ITU (International Triathlon Union) al bij ons langs geweest om het crossparcours rondom de Kemphaan en Braambergen te bekijken en hun reactie was lovend. Ze waren er helemaal weg van”, vertelt Belderok. ,,Het wordt een technisch parcours met een aantal pittige klimmetjes. Ideaal voor het NK Crosstriathlon dus.”