Werkzaamheden mountainbikeparcours NK Cross Triathlon en WK Cross Triathlon Almere gestart

Het mountainbikeparcours dat in Almere rondom De Kemphaan en Braambergen zal worden aangelegd en in 2019 het decor vormt voor het NK Cross Triathlon en een jaar later zelfs voor het WK Cross Triathlon, krijgt vanaf morgen daadwerkelijk vorm. Dan beginnen de eerste concrete werkzaamheden met het uitvlaggen van de route. ,,Het worden twee zware parcoursen. Dat verwacht je misschien niet zo snel van Almere, maar daar mountainbiken wordt niet alleen heel gaaf, maar ook heel pittig”, aldus Patrick Jansen namens het bedrijf dat de routes zal aanleggen: Track & Trails.

In totaal zal er zo’n 15 kilometer aan parcours verschijnen: de ene helft rondom de Kemphaan, de andere helft over de voormalige vuilstortplaats Braambergen. ,,Bij De Kemphaan gaat het voornamelijk om ‘flowy singletracks’ met twee stukjes asfalt erin. Daar zullen mensen blij mee zijn, want tegen de tijd dat je het asfalt hebt bereikt, ben je al moe genoeg. Het blijft écht mountainbiken”, aldus Jansen.

Rondom Braambergen worden overigens de hoogtemeters ingebracht. ,,Zo’n 200 ongeveer”, aldus Jansen die de hele route al heeft uitgetekend. ,,Dit is toch wel heel tof om te bouwen hoor, gewoon omdat het zo’n leuk parcours wordt”, gaat de bouwer verder die overigens al tientallen andere routes in Nederland heeft uitgezet. ,,Mensen zullen verbaasd zijn hoe zwaar deze routes in Almere worden.”

‘Het gaat nu echt beginnen’

Ook Klaas Huttenga, voorzitter van de Stichting MTB&More en daarmee één van de grondleggers van het parcours, kan niet wachten. ,,Het gaat nu echt beginnen. Morgen gaan we de route rondom de Kemphaan uitvlaggen en de eerste snoeiwerkzaamheden verrichten. Maandag kan de graafmachine het parcours op. Twee maanden later volgt Braambergen. Voor 15 maart 2019 willen we klaar zijn en dat gaat ook zeker lukken.”

Huttenga sluit nu een periode af van subsidies aanvragen en het schrijven van projectplannen. Er gaat nu fysiek gewerkt geworden. ,,Maar alle betrokken partijen hebben ontzettend goed met ons meegedacht. Altijd in oplossingen, nooit in problemen. Echt heel mooi om mee te maken.”

Als een eer ziet Huttenga het dat het parcours direct wordt gebruikt voor twee grote wedstrijden: in 2019 het NK Cross Triathlon en in 2020 het WK Cross Triathlon. ,,Dat is natuurlijk een hele mooie erkenning.” Ook Jansen zegt dat. ,,Een hele mooie beloning voor iedereen die hier aan werkt.”