Organisatie Challenge Almere-Amsterdam haalt WK Triathlon Festival naar Almere

De 2020 ITU Multisport World Championships, zes wereldkampioenschappen verspreid over een week, komt in 2020 naar Almere. Na het nieuws dat Challenge Almere-Amsterdam in 2019 al het EK Long Distance Triathlon mag organiseren, volgt nu dus het nieuws dat ook de Wereldkampioenschappen triathlon naar Almere komen. ,,Dit is een unieke kans om de lange traditie van triathlon in Almere voort te zetten”, aldus race director Richard Belderok daarover.

De 2020 ITU Multisport World Championships zal op 4 september 2020 worden gestart met een openingsceremonie. Vervolgens volgen er, verspreid over de week, maar liefst zes wereldkampioenschappen. Hoogtepunt is daarbij het wereldkampioenschap Long Distance Triathlon (3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen, 42.2 kilometer hardlopen), maar verder worden onder andere het WK Sprint Duathlon, het WK Standard Duathlon, het WK Cross Triathlon, het WK Aquathlon en het WK Aquabike georganiseerd.

De week wordt op 13 september 2020 afgesloten met een sluitingsceremonie. ,,Hiermee krijgen we ook nog eens de mogelijkheid om ons veertigjarig jubileum van Challenge Almere-Amsterdam een extra boost te geven. De triathlon ligt natuurlijk verankerd in Almere en hoort bij de identiteit van de stad. Dat zal dankzij de 2020 ITU Multisport World Championships alleen maar meer dimensie krijgen.”

Aan het binnenhalen van de WK’s ging een lange, intensieve bidprocedure vooraf. De ITU (International Triathlon Union), kwam zelfs in Almere langs om te kijken of er mogelijkheden waren om de 2020 ITU Multisport World Championships te organiseren. Die bleken er dus te zijn: ,,De stad is bereid één van onze grootste evenementen te organiseren en mee te helpen aan de ontwikkeling waarbij we samenwerken met de nationale bond om onze sport naar een hoger niveau te tillen.”