Challenge Almere-Amsterdam 2018: Nederlanderse Scheltinga en Van Vlerken aan de leiding

Vanochtend doken de pro’s om 7.20 uur in het Weerwater om aan Challenge Almere-Amsterdam te beginnen. Onder goede omstandigheden kwam Evert Scheltinga als eerste terug op het droge. De Nederlander ging, na iets meer dan 90 kilometer fietsen, nog steeds aan de leiding in de wedstrijd. Bij de dames ook een Nederlandse leidster: Yvonne van Vlerken voert de race op dit moment aan.

Scheltinga zwom al het snelst: hij werkte de 3.8 kilometer af in 50:04. In zijn kielzog de Sloveen Jaroslav Kovacic, die slechts drie seconden later uit het water kwam. Daarachter volgde een groep met onder andere Cameron Wurf, Marc Unger, Diederik Scheltinga en Tjardo Visser op iets meer dan 3 minuten. Scheltinga en Kovacic gingen aanvankelijk samen op de fiets aan de leiding, maar de Nederlander toonde zijn ambities door op een gegeven moment bij de Sloveen weg te rijden. Ondertussen reed Cameron Wurf, de voormalig profwielrenner die bekend staat als hardrijder, zijn achterstand beetje bij beetje dicht. Na 90 kilometer ging Scheltinga aan de leiding. Op een kleine minuut volgde Kovacic terwijl Wurf daar nog maar een paar seconden achter zat.

(tekst gaat onder foto verder)

Evert Scheltinga aan de leiding tijdens Challenge Almere-Amsterdam. (Foto: André Kwakernaat)

Mooie strijd Nederlandse dames

Bij de vrouwen kwam Debbie Greig (GBR) als eerste uit het water. Zij werkte het zwemonderdeel in 57:59 af. Daarmee had ze een mooi gaatje op onder andere Els Visser en Yvonne van Vlerken die gezamenlijk en in de achtervolging uit het water kwamen na 1:00:29. De twee Nederlandse vrouwen hadden hun twee minuten achterstand echter na ongeveer 45 kilometer fietsen weggewerkt en direct namen ze gezamenlijk de leiding over. Dat Van Vlerken haar zinnen had gezet op de overwinning bleek even later wel toen ze wegreed bij Visser en een voorsprong van een kleine twee minuten pakte. Visser lag halverwege dus in tweede positie en Debbie Greig volgde daar een paar seconde achter.

Naar verwachting zullen de eerste mannen rond 15.30 uur finishen. De vrouwen zullen in het uur daarna volgen.