Triathlon duo schrijft boek over Challenge Almere-Amsterdam 2017

Jos (35) en Wicky (28) Bakker: vorig jaar, in 2017 dus, stonden ze allebei aan de start van Challenge Almere-Amsterdam. Aan de start van de Middle Distance om precies te zijn. Voor het echtpaar was het hun eerste deelname aan een triathlon over 1.9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21.1 kilometer hardlopen. Juist voor triatleten die nog voor diezelfde uitdaging komen te staan, schreven zij gezamenlijk een boek: ‘Als je tijdens een halve triathlon ingehaald wordt door je vrouw’.

Jos deed uiteindelijk 6.03.39 uur over de Middle Distance, Wicky 6.24.36 uur. Maar eigenlijk gaat het boek daar in de essentie helemaal niet over, zo vertelt Wicky. ,,We vinden het vooral heel erg leuk om de beginnende atleet te motiveren. En om deze doelgroep te laten zien dat je ontzettend veel lol kunt beleven aan deze afstand, ook al lijkt het in eerste instantie misschien haast onmogelijk om een halve triathlon te volbrengen. We misten dat ook wel een beetje, hoor. De triathlonboeken die er nu zijn, zijn eigenlijk allemaal heel erg theoretisch geschreven, vol met allerlei trainingsschema’s. Wij wilden wat meer de nadruk leggen op de (praktijk)ervaring.”

Eigen ervaringen

Het idee om het boek te schrijven kwam van haar man Jos, maar Wicky haakte al snel aan. ,,We delen echt onze eigen kennis, onze ervaringen. Het is niet zo dat we alles dat we hebben opgeschreven wetenschappelijk kunnen onderbouwen. Juist niet zelfs. We hebben gewoon gekozen voor leuke invalshoeken en wilden er een leerzaam boek van maken waar je als beginnende triatleet echt iets aan hebt.”

Geweldige wedstrijd

Jos en Wicky kijken in ieder geval allebei terug op een geweldige wedstrijd in Almere. ,,Je merkt aan alles dat Challenge Almere-Amsterdam professioneel is opgezet. Niet alleen tijdens de race zelf, maar ook de dag ervoor. Alles zit strak in elkaar, de organisatie loopt soepel en dat geeft als triatleet een bepaalde rust. Daarnaast is het parcours gewoon geweldig, zeker het hardlopen met al die rondjes en passages door het stadion. Jos staat ook dit jaar weer aan de start, ik helaas niet omdat ik een week later de marathon van Berlijn loop. Maar in principe mag je Challenge Almere-Amsterdam gewoon echt niet missen.”

Motiveren

Met het boek proberen Jos en Wicky vooral te motiveren. ,,Wij hadden eerder wel wat achtste en kwart triathlons gedaan, dus dan is de stap naar een halve best wel groot. Conditioneel viel het ons nog wel mee, maar vooral het vinden van tijd en motivatie was soms best lastig. Maar het kan, dat hebben we vorig jaar zelf gezien. En dat vertellen we dus graag via dit boek.”

Het schrijven van het boek ging vaak in de vrije uurtjes, bijvoorbeeld in de trein, onderweg naar werk. ,,En in de avond lazen we dan elkaars hoofdstukken door, corrigeerden we hier en daar en hebben we vooral heel veel genoten van alle herinneringen die we met elkaar kunnen delen.”

Het boek, ‘Als je tijdens een halve triathlon ingehaald wordt door je vrouw’ is eventueel te koop via http://www.triathlonboek.nl.