Trainingsmaatjes volbrengen op eigen houtje ‘alternatieve’ Challenge Almere-Amsterdam: dag lang genieten op het parcours

7:30 uur, de zon boven het Weerwater en zes triatleten die aan het begin van een wel heel bijzondere uitdaging staan: zelf, op eigen houtje dus, CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM volbrengen. Oké, niet de volledige afstand – al was dat voor een aantal wel het doel – maar wel over het parcours en met maar één doel: genieten van dat moois dat deze wedstrijd jaarlijks brengt.

Dat gebeurde afgelopen zaterdag dan ook, maar een paar dagen eerder schreven Harm-Jan Stuut, Erik-Jan Thalen, Franciska Schutter, Sylvia van Breda, Yanni Zwaagman en Klaas Zwaagman al naar de organisatie om te vertellen dat ze dit van plan waren. Een leuke goodiebag lag er voor hen klaar en dus kon er zaterdag, in alle vroegte, worden gestart met een 3.8 kilometer swim. ,,Ik had mijn seizoen al helemaal uitgestippeld”, vertelt Klaas Zwaagman. ,,Ik zou Hamburg doen, maar mijn A-race voor dit seizoen zou Challenge Almere-Amsterdam zijn. Toen corona toesloeg, was ik eigenlijk alleen maar meer gemotiveerd om te blijven trainen. Vorig jaar stond ik ook al knarsetandend langs de kant, dus ik wilde dit jaar hoe dan ook een hele doen.”

Met dat ‘knarsetandend langs de kant staan’ blikt Zwaagman terug op een vervelende periode: begin vorig jaar brak hij zijn heup bij een ‘lullige val’ met de mountainbike en de nasleep was enorm. Er volgden operaties en maanden aan revalidatie en dat seizoen – toen ook met Hamburg en Almere op het programma – kon direct de prullenbak in. ,,In het begin had ik nog wel de arrogantie om te denken dat ik in september zou kunnen racen, maar de arts zei me meteen al dat dit niet zou lukken. Hij had gelijk: pas eind vorig jaar kon ik weer een beetje gaan opbouwen.”

Challenge Almere-Amsterdam als referentiekader

De trainingen werden dus weer opgepakt, de ambities bleven en het niveau kwam gestaag terug. Maar toen sloeg corona toe, werd Hamburg verschoven en moesten de plannen dus opnieuw gewijzigd worden. ,,Maar voor mij was het geen vraag: Almere wilde ik sowieso doen. Het was mijn eerste wedstrijd – in 2015 – en met deze race als referentiekader, is het voor andere races heel lastig daar aan te tippen. Als jongetje keek ik al bij mijn vader, die in de beginjaren in Almere meedeed. Toen wist ik: Almere wil ik zelf ook een keer doen. En toen ik dat eenmaal had gedaan, wilde ik het vaker. Deze wedstrijd is écht fantastisch: de organisatie, de vrijwilligers, het parcours, het publiek.”

Afgelopen zaterdag werd er door het zestal uiteraard ‘geracet’ op hetzelfde parcours als waar CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM wordt gehouden, kwam er een aantal mensen vanuit de organisatie kijken en aanmoedigen en waren er ook familie en vrienden om te supporten, maar verder ontbrak het aan de dingen die Almere normaliter zo mooi maken. ,,Toch hebben we een geweldige dag gehad. De charme van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM was onmiskenbaar aanwezig.”

Uiteindelijk zwommen en fietsten de meesten van de zes deelnemers respectievelijk 3.8 kilometer en 180 kilometer. Bij het lopen werd er afwisselend 10, 14 of 21 kilometer gelopen. ,,We wilden het ook niet te gek maken, hadden ook nog wat last van lichte blessures. Dan liever nu fit blijven en in september komen knallen.”