Terugblik Challenge Almere-Amsterdam 2016

Challenge Almere-Amsterdam 2016 zit er weer op. De oudste lange afstand triathlon van Europa werd voor de 36e keer georganiseerd en mocht dit jaar twee nieuwe winnaars kronen: Jan Raphael uit Duitsland en de Franse Camille Deligny hebben de snelste tijden neergezet in Almere. Na een goed zwemonderdeel fietste Raphael weg van de rest van het veld, om zijn al snel riante voorsprong niet meer uit handen te geven. Bij de dames pakte de Franse Camille Deligny de titel. Na haar derde plaats van vorig jaar legde ze op de afsluitende marathon nu beslag op het goud. Onder de Nederlandse atleten werd daarnaast ook gestreden om de titel Nederlands Kampioen op de lange afstand. Dit jaar kroonde de organisatie Dirk Wijnalda en Mirjam Weerd als beste Nederlanders. De organisatie kijkt alweer uit naar de volgende editie op 9 september 2017. Atleten kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de lange en halve afstand via www.challenge-almere.com

Bij de Lange Astand triathlon pakte Raphael na een prima zwemonderdeel op de fiets meteen de leiding. Gecontroleerd maar vastbesloten fietste hij weg van de rest van het veld, waar de Duitser Christian Otto, de Pool Marek Jaskolka en Youri Severin een eerste achtervolgend groepje vormden. Na zo’n 90 kilometer kregen zij echter gezelschap van de tweede achtervolgende groep, met daarin onder anderen Erik-Simon Strijk, Dirk Wijnalda en de Schot Graeme Stewart. Raphael kwam na 180km met maar liefst 12 minuten voorsprong van de fiets, een voorsprong hij niet meer uit handen gaf. Hij vertelde later dat hij met name de eerste twee loopronden goed door heeft getrokken om voldoende marge in te bouwen. Even leek het erop dat hij het wedstrijdrecord van Jan van de Marel uit 1999 (7u 57) zou gaan verbreken, maar Raphael finishte uiteindelijk in een uitzinnig stadion in een knappe 8.03.43. Dirk Wijnalda begon als tweede aan de marathon en hield stand. Met een uitstekende 2.49.59 liep hij nog enkele minuten in op Raphael, maar die bleef alsnog ver buiten bereik. De Pool Marek Jaskolka snelde in de afsluitende kilometers Erik-Simon Strijk nog voorbij en pakte het brons.

De race bij de dames mondde uit in een woelige strijd. Mirjam Weerd pakte op het zwemmen zoals verwacht een mooie voorsprong, maar was niet bestand tegen de sterke fietsende Camille Deligny. De dames kwamen met meer dan 20 minuten voorsprong op de achtervolgers de wisselzone in. Kathrin Walther, de winnares van vorig jaar, had inmiddels een flinke achterstand opgelopen en stapte na het fietsen uit de wedstrijd. Deligny, de nummer drie van vorig jaar, begon als eerste aan de marathon, maar halverwege wist Weerd haar weer te achterhalen. Het leek een spelletje stuivertje wisselen te worden, maar na 28km kreeg Weerd het zwaar. Ze verloor minuten en leek zelfs even van het podium af te vallen door een ontketende Simona Krivankova. De Tsjechische Krivankova had ook nog eens Erica Csomor (HUN) in haar kielzog, en de drie vrouwen raakten verwikkeld in een hevig gevecht om de twee overgebleven podiumplaatsen. Weerd boorde echter al haar reserves aan en finishte uiteindelijk als tweede en bedankte, zeer geëmotioneerd, het luid applaudisserende publiek. Simona Krivankova pakte het brons, dankzij een knappe marathon waarin zij de ruim 20 minuten achterstand op Weerd vrijwel volledig goedmaakte.

Winnaars overige wedstrijden van Challenge Almere-Amsterdam 2016
Naast de Lange afstand konden atleten meedoen aan de Halve afstand op zaterdag, aan de Junior Challenge en Challenge4All (Senior Challenge en No-Limit Challenge) op vrijdag, en aan het Jeugd-Junior Circuit, de Business & Family Relays en de Lotto Eredivisie Relay op zondag. Het was een succesvol weekend met in totaal 2.750 deelnemers aan de start, mooie weersomstandigheden en een enthousiast publiek in het stadion en langs de parcoursen.

Halve afstand
Er stonden 900 atleten aan de start van de Halve afstand van Challenge Almere-Amsterdam. Uiteindelijk pakte Duitser Benjamin Winkler met een tijd van 04:11:48 de winst bij de mannen en bij de vrouwen won de Nederlandse Leanne Fanoy in een tijd van 04:26:19.

TriTogether teams Lange en Halve afstand
Atleten konden ervoor kiezen om in een team van drie mee te doen aan zowel de Lange als Halve triathlon. Op de lange afstand won team cyclingsupport, bestaande uit Jonas Coreelman, Stijn Demeulemeester en Yves Vandermeulebroucke met een tijd van 08:44:21 en op de halve afstand won het team van de voor Almere bekende triatleet Bart Colpaert. Team Trisportpharma bestond verder uit Peter-Johan Dillo en Ruben Geys en won met de tijd 04:15:51.

Vrijdag 9 september
De dag voor de lange afstand triathlon werd het parcours alvast uitgetest door 700 Nederlandse scholieren tijdens de Junior Challenge. Zij legden 1/10e van de lange afstand af, en in de categorie <16 pakten Jelle van Lanen van het Hendrik Pierson College in Zetten en Dirkje Lebouille van het Almeerse Oostvaarders College de winst. In de categorie 16+ wonnen Davy Heijsteeg van het Amstelveen College en Maaike Telkamp van het Helen Parkhurst College in Almere. Het Helen Parkhurst won daarnaast het NK als beste school. Senioren en mensen met een verstandelijke beperking deden vrijdag mee aan een recreatieve triathlon waarbij ze 20 minuten zwommen, 25/35km fietsten en 6,5/10km wandelden.

Zondag 11 september
Het Challenge Almere-Amsterdam weekend werd volgens traditie afgesloten met de finale van de Lotto Eredivisie. In teams van 4 sloten Nederlandse teams hun competitieseizoen af in Almere. Bij de heren won Davilex uit Nijmegen, en bij de dames Hellas uit Utrecht. ‘s Ochtends begonnen junioren aan het Jeugd-Junior Circuit waarbij TVHaarlemmermeer er met de eerste plek vandoor ging.

Om 10.05 startten 100 teams aan de RABO Business Relay en Family Relay, waarbij atleten in teams van drie een supersprint estafette-serie aflegden. Ze zwommen 380 meter, fietsten 7km en liepen vervolgens 2km door het stadshart van Almere en dwars door het Stadhuis van Almere. Bij de RABO Business Relay eindigde team Van der linde Almere als eerste, en bij de Family Relay pakte team Dolfijn 2 de winst.

Alle resultaten zijn te vinden op www.challenge-almere.com/nl/atleten/results/