Spannend Triathlonweekend tijdens Challenge Almere-Amsterdam 2015

De 35e editie van de oudste lange afstand triathlon van Europa zit er weer op. Met Duitse winnaars op de lange afstand en verrassende nieuwkomers was het een spannend weekend vol triathlon in Almere. Meer dan 2500 atleten deden dit jaar mee aan de Challenge Almere-Amsterdam, en streden voor het oog van ruim 35000 bezoekers om een podiumplek. Markus Fachbach (DUI) prolongeerde zijn titel op de lange afstand triathlon, en landgenote Kathrin Walther behaalde de eerste plaats bij de dames. Ook werd er door de Nederlandse atleten gestreden om het Nederlands Kampioenschap, dat bij de heren werd gewonnen door Mark Oude Bennink en door Irene Kinnegim bij de vrouwen. Inmiddels is de inschrijving voor de editie van 2016 alweer geopend op www.challenge-almere.com

De lange afstand triathlon in Almere is inmiddels een klassieker binnen de triathlonwereld. Atleten zwemmen 3,8 kilometer, fietsen daarna 180 kilometer en sluiten af met een marathon (42,2 kilometer). Vorig jaar werd Markus Fachbach als Europees Kampioen gekroond in Almere, en dit jaar koos hij ervoor om zijn Almeerse titel te verdedigen in plaats van zijn Europese titel. Na een spannende wedstrijd waarbij hij grotendeels schouder aan schouder streed met Mark Oude Bennink, wist Fachbach tijdens het renonderdeel toch een voorsprong op te bouwen en de titel opnieuw te veroveren. Nederlander Erik-Simon Strijk werd derde. Bij de vrouwen was het helemaal spannend toen Irene Kinnegim aan een indrukwekkende inhaalslag begon tijdens de marathon. Uiteindelijk bleef ze 1 minuut achter op winnares Walther. Derde is de Franse Camille Deligny geworden. Bij het Nederlands Kampioenschap is Dirk Wijnalda zijn titel van vorig jaar kwijt geraakt aan Oude Bennink. Wijnalda werd uiteindelijk derde op het NK, Erik-Simon Strijk werd tweede. Bij de vrouwen pakte Kinnegim de NK titel, Carla van Rooijen werd tweede en Grada Boschker derde.

Andere races Challenge Almere-Amsterdam
Naast de lange afstand vond ook de halve triathlon plaats op de zaterdag. Bij de mannen bestond de top drie uit Youri Severin (1), Marius Lau (2, DUI) en Sebastian Krusch (3, DUI). De beste vrouwen waren Charlene Ottevaere (1, BEL), Anna Wiese (2, POL) en Nadine Bucci (ITA). Op de lange afstand vond daarnaast de TriTogether plaats waarbij No Limit Team gewonnen heeft, en op de halve afstand won team Provincie Flevoland-Uniek de Business4Tri.

Junior Challenge
Vrijdag 11 september trapten scholieren het Challenge Almere-Amsterdam weekend af met de Junior Challenge: 620 scholieren zwommen 380 meter, fietsten 18 km fietsen en liepen 4,2 km hard (1/10e triathlon). Davy Heijsteeg won bij de bovenbouw jongens en Joyce Caro bij de bovenbouw meisjes. Mark Bennis was de snelste jongen van de onderbouw en Romy Spoelder opnieuw bij de meisjes. Het Baken was dit jaar opnieuw de winnaar in het scholenklassement, gevolgd door het Oostvaarders College en het Helen Parkhurst, alle drie Almeerse middelbare scholen.

Business teams en Family Relay
Zondag werd de Business Relay gewonnen door Almere City FC. De Family Relay is gewonnen door team Triathliem.

Finale Lotto Eredivisie Triathlon
Zondag vormde de Challenge Almere-Amsterdam de slotwedstrijd voor de Lotto Eredivisie Triathlon. Bij de heren heeft Rings Specialized Forte Triteam de wedstrijd gewonnen en bij de vrouwen won Hellas uit Utrecht opnieuw dit jaar.

Alle resultaten zijn terug te vinden via de website www.challenge-almere.com/athletes/results