Pro’s kijken uit naar Challenge Almere-Amsterdam

Over iets meer dan een week barst het triathlongeweld in Almere los: dan staat CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM op het programma. Maar liefst 3500 atleten staan er aan de start met natuurlijk ook een bijzonder sterk pro-veld. Onder hen Cameron Wurf, Jaroslav Kovacic, Kristian Hogenhaug, Evert Scheltinga, Tjardo Visser, Yvonne van Vlerken, Els Visser, Camille Deligny en Corine Nelen.

Tijdens de persconferentie maakte Yvonne van Vlerken, titelverdedigster en regerend Europees Kampioen over de lange afstand, bekend in Almere weer voor de winst te gaan. ,,Ik verheug me op het mooie, vlakke parcours. Vorig jaar was voor mij bijna de perfecte race, dus alles moet op zijn plaats vallen wil ik mijn eigen wedstrijdrecord (8:51:13) verbeteren. Ik probeer er in ieder geval een mooie, ouderwets goede ‘Yvonne race’ van te maken”, aldus de triatlete die al meer dan 40 Long Distances volbracht en daarbij 15 keer onder de negen uur dook. ,,Almere is en blijft een bijzondere wedstrijd. Een race waarbij je altijd een beetje extra gemotiveerd bent.”

Bij de mannen zijn de ogen onder andere op Evert Scheltinga gericht. De Nederlander werd vorig jaar vijfde overall, maar finishte nog nooit onder de 8 uur. ,,Het is natuurlijk een droom om daar een keer onder te duiken. Ondanks dat ik geen specifieke tijd als doel heb, daarvoor ben je nu eenmaal ook afhankelijk van de weersomstandigheden, weet ik wel dat je met zo’n tijd vanzelf mee doet voor de overwinning. Dat is natuurlijk ook al gaaf.”

Lokale triatleet Tjardo Visser lijkt, net als vorig jaar, de beste papieren te hebben om de snelste Almeerder te worden. ,,Dit parcours is mij op het lijf geschreven. Het is overal vlak en dat ligt mij het beste. Een tijd onder de 8:30 uur is inmiddels wel echt een dingetje voor mij aan het worden. Daar wil ik heel graag onder duiken. Voor snelle tijden hoop ik op goed weer en weinig wind. Maar voor een goede klassering mag het van mij ook wel regenen en waaien. Aan de andere kunt gun ik mezelf dat slechte weer niet en ook voor de toeschouwers is dat niet prettig. Laat het zonnetje maar schijnen.”

Corine Nelen, vorig jaar tiende overall, derde Nederlandse en beste Almeerse, is ook weer klaar voor de strijd. Ze hoopt haar persoonlijke record van 9:45 uur te verbeteren en een top tien plaats zou daarmee een mooi bijgevolg zijn. ,,Mijn voorbereidingen waren goed. Er doen vijf sterke Nederlandse dames mee, dus ik denk dat een tiende plek overall het hoogst haalbare is. Het voordeel is het leuke parcours met overal mensen langs de kant die je kent. Dat is altijd weer een feestje.”