Pro atleten kunnen niet wachten op Challenge Almere-Amsterdam: ‘Een mentaal zware, maar vooral geweldige wedstrijd’

Er werd één ding duidelijk tijdens de pro persconferentie van vandaag: iedereen gaat tijdens CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM voor de winst. Alle atleten noemden het een mentaal harde, maar vooral ook geweldige triathlon. ,,Dit is waar je goed wil zijn. Dit is waar je wil laten zien wat je kunt. Dit is waar je op het podium wil staan.”

Yvonne van Vlerken: ‘Beste race laten zien om mij te verslaan’

Voor Yvonne van Vlerken kan dat in ieder geval nog één keer gebeuren: zij gebruikt Almere – zoals eerder aangekondigd – als haar afscheidswedstrijd. ,,Dit wordt zeker weten mijn laatste Long Distance. In de winter zal ik beslissen of het ook mijn allerlaatste race ooit wordt. In Almere begon het voor mij allemaal, dus een mooiere plaats om te stoppen is er niet.” Van Vlerken, die in Almere aantreedt voor haar 45e Long Distance, komt voor één ding. ,,Om te winnen. En de andere deelneemsters zullen hun beste race moeten neerzetten, willen ze mij hier verslaan”, zegt ze met een lach.

(tekst gaat verder onder foto)

Yvonne van Vlerken (Photo: José Luis Hourcade)

Lina-Kristin Schink: ‘Ik ga het Yvonne lastig maken; waarom niet?’

Eén van de dames die het Van Vlerken wel eens lastig kan maken, is de Duitse Lina-Kristin Schink. Vorig jaar werd zij nog derde in Almere. ,,Ik voel me heel sterk en ben zeer goed voorbereid. Ik wil het Yvonne zeker lastig gaan maken: waarom niet?” In 2013 stond Schink voor het eerst aan de start in Almere, toen haalde ze de finish niet. De daaropvolgende jaren werd ze zesde, vijfde en dus derde. ,,Dit is mijn favoriete race van het jaar en het lijkt me een mooi moment om weer een stap omhoog te doen.”

Kathrin Walther: ‘Doen wat ik het leukste vind’

Kathrin Walther, eerder al eens winnares in Almere, zal vooral haar eigen race racen. Dit omdat de Duitse twee jaar geleden een scooterongeluk had en ze toen de diagnose kreeg nooit meer te kunnen lopen. ,,Ik heb echt geworsteld met mijn gezondheid. Mijn belangrijkste doel is nu om de finish te halen, me sterk te voelen en blij te zijn. Ik kijk nu niet echt naar de andere dames, die hier met een heel andere instelling aan de start zullen staan. Ik doe dit omdat ik gewoon mijn passie volg. Doen wat ik het leukste vind om te doen.”

Kristian Høgenhaug: ‘Volle bak’

Bij de mannen zijn misschien wel de meeste ogen gericht op twee Denen: Kristian Høgenhaug en Morten Brammer Olesen. Eerstgenoemde won laatst een grote race in Duitsland. ,,Terwijl ik daar zonder doelstelling heen ging. Die race heeft me heel veel vertrouwen en motivatie gegeven. In Almere kom ik niet voor negentig procent, maar ik ga volle bak. Vooral op de fiets en tijdens het lopen zien we wat er gebeurt.”

Morten Brammer Olesen: ‘Er zit een geweldige uitslag in’

Zijn landgenoot Morten Brammer Olesen, laatst nog goed voor een 7:53 uur finish, heeft alvast veel zin in het snelle, vlakke parcours in Almere. ,,Ik dacht altijd dat ik alleen goed was op heuvelachtige en technische parcoursen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik probeer morgen weer wat details in mijn race te verbeteren en dan zit er een geweldige uitslag in.”

Matt Trautman: ‘Hoofd naar beneden en gaan’

Ook van de Zuid-Afrikaanse Matt Trautman wordt veel verwacht, ook al doet hij dus niet mee voor het Europees Kampioenschap. ,,Ik kom hier om een snelle tijd neer te zetten. Dit seizoen ben ik relatief laat begonnen met racen, maar ik probeer iedere race door te bouwen op het niveau dat ik heb. Op dit parcours is het gewoon ‘hoofd naar beneden en gaan’. Je moet mentaal sterk zijn en de hele dag gefocust zijn.”

(tekst gaat verder onder foto)

Van links naar rechts: Kristian Hogenhaug, Matt Trautman en Evert Scheltinga. (Photo: José Luis Hourcade)

Evert Scheltinga: ‘Ik vind het hier geweldig’

Nederlandse atleet Evert Scheltinga is ook klaar voor de race en is gebrand op een finish op het podium. ,,Ik vind het hier geweldig: de organisatie is altijd perfect en ook het publiek is altijd enthousiast. Dit jaar zal er nog meer publiek zijn, omdat het een EK is. Veel mensen denken dat Almere een makkelijke race is, omdat het zo vlak is. Maar geloof me, dat is niet zo. Het is inderdaad ‘je kop naar beneden en verstand op nul’.”