Halverwege fietsonderdeel Challenge Almere-Amsterdam: favorieten kijken naar elkaar, Sarissa de Vries solo aan de leiding

Thomas Steger, Matthew Trautman, Kristian Hogenhaug, Sven Strijk, Tomas Renc: deze vijf mannen rijden na negentig kilometer op de fiets bij elkaar. Bij de vrouwen is het voorlopig één atlete die de toon bepaalt: Sarissa de Vries sloeg al direct tijdens het zwemmen een gat en op de fiets verandert daar voorlopig niks aan.

Terug naar de mannenrace. Daar was het Kieran Lindars die het zwemonderdeel, onder prachtige omstandigheden, als snelste wist af te werken. De Brit klom na 46:51 minuut weer terug op vaste grond, met op dat moment Georgii Kaurov op 1:17 minuut achterstand, Aliaksandr Vasilevich op 1:18 minuut en Tomas Renc op 1:56 minuut. Nederlandse favoriet Evert Scheltinga volgde op 1:56 minuut.

Op de fiets nam Scheltinga al snel het initiatief in de achtervolgende groep, maar niet veel later kwam hij langs de kant te staan met een lekke band. Terwijl Lindars al snel werd bijgehaald, verloor Scheltinga daarmee juist de aansluiting met de kopgroep die ontstond. Het waren uiteindelijk sterke fietsers Thomas Steger, Matthew Trautman, Kristian Hogenhaug, Tomas Renc en Sven Strijk die halverwege het fietsonderdeel aan de leiding gingen. Op minuten achterstand volgden favorieten als Olesen en ook Scheltinga. Scheltinga zou niet veel later uitstappen, na een tweede lekke band.

Bij de vrouwen een heel ander wedstrijdverloop. Sarissa de Vries nam direct het initiatief tijdens het zwemmen en kwam na een bijzonder snelle tijd van 51:29 minuut weer uit het water. Daarmee zat ze slechts een halve minuut boven het Almeerse zwemrecord dat uit 1993 stamt en dat ze dus net niet pakte. Wat ze wel pakte, was een grote voorsprong op alle overige vrouwen, waaronder titelverdedigster Yvonne van Vlerken die bijna acht minuten in het water verloor.

Op de fiets is het voorlopig De Vries die – overigens naar verwachting – haar leidende positie goed weet vast te houden. Na 70 kilometer had ze een voorsprong van 7:37 minuut op Van Vlerken en 9:39 minuut op lokale favoriet Ilona Eversdijk. Het is niet duidelijk of Van Vlerken nog vol voor de winst gaat. Tijdens het fietsen zwaait ze naar heel veel toeschouwers.