Nederlandse Elite atleten klaar voor CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM

‘Ik ben er klaar voor, ik heb er zin in en ik ben gebrand op een uitstekend resultaat.’ Het zijn woorden die werden uitgesproken door vrijwel iedere atleet die donderdagmiddag tijdens de persconferentie voor CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM aan het woord kwam: Yvonne van Vlerken, Evert Scheltinga, Youri Severin en Tjardo Visser.

Yvonne van Vlerken is misschien wel de grootste kanshebber bij de vrouwen. De Nederlandse, tegenwoordig woonachtig in Oostenrijk, heeft haar zinnen gezet op de Nederlandse titel, de Europese titel én het verbreken van het wedstrijdrecord (8.56.23). ,,Het is bijzonder om hier na bijna 10 jaar weer aan de start te staan. Dit is dit jaar mijn belangrijkste wedstrijd. Almere brengt zoveel mooie herinneringen met zich mee, zoveel emotie. Ik droom er al maanden van om hier te winnen. En ja, ik ga voor dat wedstrijdrecord, al is dat totaal afhankelijk van het weer.”

Bij de mannen lijken de Engelse Joe Skipper en Duitse Jan Raphael de beste papieren te hebben. De Nederlandse Evert Scheltinga valt echter ook niet uit te vlakken en hoopt rond, of nog liever onder, de 8 uur te finishen. ,,Dat zou heel mooi zijn. Dit seizoen deed ik mijn eerste hele, in Zuid-Afrika (8.31 uur), en toen besloot ik eigenlijk meteen dat ik er nog eentje wilde doen. Vervolgens ben ik gestart in Frankfurt (8.05 uur). En nu dus mijn derde hele. Ik ben veel gewaarschuwd dat dat zwaar is, zeker in je eerste jaar, maar mijn niveau is de afgelopen weken omhoog geschoten. Ik hoop voorin het water uit te komen, dan voorin mee te fietsen en vervolgens te zien waar het eindigt.”

En dan nog de strijd om beste Almeerder. Die krijgt namelijk de Ruud Graman wisselbokaal mee naar huis. Youri Severin en Tjardo Visser lijken de beste papieren te hebben. ,,Maar het is vooral mijn doel om het Almeerse record te breken (8.34 uur, Dennis van Hinte)”, steekt Severin van wal. Het is voor mij zaak knetterhard te zwemmen, daar tijd te pakken en dan mijn eigen race op de fiets te rijden. Tijdens het fietsen kan ik de wedstrijd namelijk verliezen. Ik hoop vooral dat we het stuk dijk richting Lelystad geen wind tegen hebben. Ik ben niet iemand met veel power. Ik heb het rondje in ieder geval al 50 of 60 keer gereden, dus weet precies hoe de wind kan waaien.”

En Visser dan? Die hoopt vooral op wind tegen op de dijk. ,,Ik hoor namelijk net dat ik dan meer kans heb”, grapt hij. ,,Nee, voor mij is het belangrijk om mijn eigen race te rijden, niemand te volgen en echt mijn eigen ding te doen. Ik ben niet sterk genoeg om met een groepje mee te rijden. Dat is mentaal misschien zwaarder, maar ik weet dat er nog een marathon aankomt. Daar moet ik mijn winst pakken. Ik moet dus lang wachten voor ik los mag.”

En tot slot nog goed nieuws van Rabobank-directeur Ugur Özcan. ,,Dit is een prachtig evenement. We blijven dit nog zeker twee jaar ondersteunen.”