Junior Challenge Zeewolde ondanks ‘pittige wind’ een gezellig succes

Daar stonden ze dan, 133 leerlingen met hier en daar nog een leraar ertussen. Allemaal begonnen ze vrijdagmiddag aan dezelfde uitdaging: de Junior Challenge Zeewolde. Onder behoorlijk winderige en vrij frisse omstandigheden werd er 250 meter gezwommen, 10 kilometer gefietst en 2.6 kilometer hardgelopen. ,,Wat is triathlon gaaf. Echt geweldig”, was na afloop een veelgehoorde reactie.

De wedstrijd werd bij de jongens gewonnen door Joran Stobbe. Bij de meisjes ging de winst naar Marit de Vos. ,,Ging goed”, sprak Stobbe direct na de finish. ,,Het fietsen was in het begin best wel zwaar. Vooral dat eerste stuk was zwaar omdat we toen heel veel tegenwind hadden.” Overigens doet Stobbe bijna elke week wedstrijden, hij is triatleet en lid van Triathlon Vereniging Almere. ,,Het was een mooie wedstrijd om mee te doen.”

De Vos, slechts een minuutje achter Stobbe, vond de wind wel meevallen. ,,Ik heb er niet zo’n last van gehad. Het was best lekker fietsen. Ik had al een keer eerder met deze harde wind gefietst, dus dat scheelt. Mijn sterke onderdeel is trouwens het hardlopen.”

Enthousiasmeren

Het zijn de woorden van twee winnaars. Maar bij de Junior Challenge draait het om veel meer dan dat. Het draait om het enthousiasmeren van jongeren voor de triathlonsport, bijvoorbeeld. In Zeewolde werd nu de eerste Junior Challenge gehouden, maar later dit seizoen volgen er wedstrijden op Urk, in Emmeloord, in Almere en in Biddinghuizen. Dat enthousiasmeren is in ieder geval gelukt. Alle deelnemers waren enthousiast, zoals bijvoorbeeld Klaas Jelle. ,,Ik heb nog nooit triathlon gedaan, maar dit is wel kicken. Heel zwaar, maar superleuk. Volgend jaar wil ik zeker weer mee doen.”

Wat er dan zo leuk aan is, kon deelneemster Dianne uitstekend uitleggen. ,,Het is tof dat je drie sporten met elkaar kunt afwisselen. Het zwemmen vond ik veel te koud, echt verschrikkelijk. Maar het fietsen en lopen vond ik dan weer heerlijk. Toen was ik echt aan het genieten.”

Alle uitslagen zijn hier te vinden. De eerstvolgende Junior Challenge is op 13 juli op Urk.