Joke Groot ‘doneert’ 19 triathlonposters aan Challenge Almere-Amsterdam

Toegegeven: zelf heeft ze niet zoveel met de triathlonsport en de 73-jarige Joke Groot heeft het ook nooit overwogen om zelf eens mee te doen, maar ze kon – samen met haar inmiddels overleden man Joop – wel ontzettend genieten als het ‘triathlonfeest’ ieder jaar weer losbarstte in Almere. Zelfs zo erg dat ze van heel veel edities de wedstrijdposter spaarde. Al die posters schenkt ze nu, vanwege een verhuizing, aan de organisatie. “Ik heb ontzettend veel bewondering voor al die triatleten die zo’n triathlon doen.”

Vanuit die bewondering stond Groot dan ook regelmatig langs de kant van de triathlon. “Almere had maar iets van 50.000 inwoners toen wij hier in de beginjaren kwamen wonen, dus je kunt je voorstellen dat de Holland Triathlon groot nieuws was.” Voor het echtpaar Groot misschien zelfs wel een beetje extra, want zij runden Sauna Park Almere en in hun saunacomplex aan de Muziekdreef ontvingen ze regelmatig triatleten. “De dagen voor en na de wedstrijd kwam je ze natuurlijk best vaak tegen. Zo raakten wij ook geïnteresseerd in de sport. In die tijd werkten we hard en gingen we altijd laat naar bed, maar we probeerden er toch altijd bij de start, om half acht, bij te zijn. Dat wilde je toch niet missen.”

In 1992 begon het echtpaar de posters die ze verzamelden, zelfs op te hangen in een lange gang in het saunacomplex. “Uiteindelijk hingen er daar dus negentien op een rij.” Het gaat om posters uit de jaren tachtig, negentig en vroege 21’e eeuw. “De sauna is inmiddels gesloten en de posters lagen hier een tijdje op zolder. Omdat ik nu ga verhuizen en kleiner wonen, vind ik het leuk als ze bij jullie terechtkomen.”