Jaroslav Kovacic breekt race record Challenge Almere-Amsterdam, Yvonne van Vlerken prolongeert titel

Een spectaculaire editie van Challenge Almere-Editie is geëindigd met een ongelooflijk hoogtepunt. De Sloveen Jaroslav Kovacic pakte de winst, versloeg daarmee onder andere Cameron Wurf (AUS), maar brak ook nog eens het race record dat sinds 1999 op 7:57:46 stond (op naam van Jan van der Marel). Uiteindelijk finishte Kovacic in een geweldige tijd van 7:55:43. Bij de vrouwen ging de winst naar Yvonne van Vlerken. Zij prolongeerde haar titel van vorig jaar en finishte uiteindelijk met grote voorsprong in een tijd van 9:00:01.

De mannenrace begon direct goed voor Kovacic. Samen met Nederlander Evert Scheltinga kwam hij na 50:07 als eerste uit het water. Daarachter volgde een groep met onder andere Cameron Wurf, Marc Unger, Diederik Scheltinga en Tjardo Visser op iets meer dan 3 minuten. Kovacic was echter maar met één ding bezig: ,,Ik was gefocust op mijn eigen prestatie en wist dat ik vooral goed kon gaan lopen. Dat was alles waar ik mee bezig was. Ik moest het gaan doen tijdens het lopen.”

Terwijl Kovacic de eerste 60 kilometer samen optrok met Scheltinga, was het de Nederlander die vanaf dat moment wegreed. Ondertussen was het Wurf die aan een opmars begon en zijn achterstand van drie minuten snel wist weg te fietsen. Na 110 kilometer nam de Australiër de kop over van Scheltinga en die gaf hij lange tijd ook niet meer uit handen. ,,Ik zat lekker in een groep tijdens het zwemmen”, aldus Wurf. ,,En tijdens het fietsen ben ik gewoon volle bak gegaan om mezelf in een positie te krijgen waarmee ik kon winnen. Het laatste stuk ging ik gewoon kapot, maar wat een geweldig publiek hier. Geweldige race.”

Wurf ging nog lange tijd aan de leiding, ook tijdens de marathon, maar op ongeveer 8 kilometer voor de finish werd hij ingehaald door Kovacic. ,,Toen wist ik dat het over was. Ik kon niet met hem mee. Maar het was een trainingswedstrijd voor me. Ik ben heel tevreden.”

Kovacic wist toen al dat hij zou winnen. ,,Dit was mijn allerbeste wedstrijd ooit. Ik wist gewoon dat het kon. Kilometer voor kilometer liep ik. En uiteindelijk een geweldig einde.”

Kovacic eindigde uiteindelijk dus in een tijd van 7:55:43. Cameron Wurf finishte als tweede in een tijd van 8:00:55. De Deen Kristian Høgenhaug eiste het brons op door te finishen in een tijd van 8:03:31.

Kovacic breekt race record Challenge Almere-Amsterdam (Foto: José Hourcade)

Vrouwenrace

Bij de vrouwen was de winst voor Yvonne van Vlerken. Ze finishte in Almere haar 42e Long Distance, won haar zestiende en laat daarmee naar eigen zeggen zien dat de ‘oude garde’ er nog steeds staat. Na 9:00:01 kwam ze over de finish. ,,Ik ben zo blij. Mensen verwachten altijd van je dat je wint, dat je goed presteert, maar je moet het altijd maar even doen. Ik ben heel erg blij, want het wordt natuurlijk steeds moeilijker met die jonge meiden. Dat ik dan toch zo’n sterke race heb kunnen neerzetten, is geweldig.”

Van Vlerken kwam nog met enige achterstand uit het water. Samen met Els Visser zat ze iets meer dan 2 minuten achter Debbie Greig die als eerste en na 57:59 uit het water kwam. Van Vlerken en Visser haalden haar echter al vlot bij en toen was het Van Vlerken die haar ambitie liet zien door ook bij Visser weg te rijden. Die voorsprong werd gedurende de fietskilometers en afsluitende marathon alleen maar groter.

Voor Van Vlerken een geweldige dag, maar ook nummer twee Els Visser presteerde fantastisch en kon na afloop alleen maar tevreden zijn. ,,Ik heb hier keihard voor moeten vechten. De wind en natuurlijk Yvonne die zo goed aan het racen was. Ik ben ontzettend blij voor haar dat ze hier wint. Het is geweldig om te zien dat ze altijd zo sterk is. Dat ik het dan voor elkaar krijg om tweede te worden, is prachtig. Ik ben zo ontzettend blij.”

Waar Van Vlerken dus won in een tijd van 9:00:01, volgde Visser als tweede in een tijd van 9:16:29. Het brons ging naar de Duitse Lina-Kristin Schink. Zij finishte in een tijd van 9:17:46.

Bij Challenge Almere-Amsterdam stonden op de Long Distance ruim 550 atleten aan de start. Op de Middle Distance waren er bijna 1500 deelnemers en verspreid over het hele weekend deden bijna 4000 triatleten mee.

Yvonne van Vlerken prolongeert haar titel van vorig jaar. (Foto: José Hourcade)