Jan Raphael en Camille Deligny winnen Challenge Almere-Amsterdam 2016

ALMERE- Jan Raphael heeft zijn favorietenrol waar weten te maken: met groot machtsvertoon schreef hij vandaag Challenge Almere-Amsterdam op zijn naam. Na een goed zwemonderdeel fietste hij weg van de rest van het veld, om zijn al snel riante voorsprong niet meer uit handen te geven. Bij de dames pakte de Française Camille Deligny de titel. Na haar derde plaats van vorig jaar legde ze op de afsluitende marathon nu beslag op het goud.

Raphael oppermachtig
Na een prima zwemonderdeel waarbij Raphael in een kopgroepje van vijf zat, pakte hij op de fiets meteen de leiding. Gecontroleerd maar vastbesloten fietste hij weg van de rest van het veld, waar de Duitser Christian Otto, de Pool Marek Jaskolka en Youri Severin een eerste achtervolgend groepje vormden. Na zo’n 90 kilometer kregen zij echter gezelschap van de tweede achtervolgende groep, met daarin onder anderen Erik-Simon Strijk, Dirk Wijnalda en de Schot Graeme Stewart. Wijnalda, die een goed zwemonderdeel kende, zat vanaf de eerste wissel comfortabel tussen de achtervolgers en kon zich zo volledig richten op zijn doorgaans goede marathon. Raphael kwam na 180km met maar liefst 12 minuten voorsprong van de fiets, een voorsprong hij niet meer uit handen gaf. Hij vertelde met name de eerste twee loopronden goed door te hebben getrokken om voldoende marge in te bouwen. Even leek het erop dat hij het parcoursrecord van Jan van de Marel uit 1999 (7u 57) zou gaan verbreken, maar Raphael finishte uiteindelijk in een sfeervol stadion in een knappe 8.03.43. Dirk Wijnalda begon als tweede aan de marathon en hield stand. Met een uitstekende 2.49.59 liep hij nog enkele minuten in op Raphael, maar die bleef alsnog ver buiten bereik. De Pool Marek Jaskolka snelde in de afsluitende kilometers Erik-Simon Strijk nog voorbij en pakte het brons. Strijk kwam als vierde over de streep, Diederik Scheltinga als vijfde, waarmee zij respectievelijk zilver en brons pakten op het Nederlands Kampioenschap.
Weerd boort alle reserves aan
De race bij de dames mondde uit in een woelige strijd. Mirjam Weerd pakte op het zwemmen zoals verwacht een mooie voorsprong, maar was niet bestand tegen de sterke fietsende Camille Deligny. De dames kwamen met meer dan 20 minuten voorsprong op de achtervolgers de wisselzone in. Kathrin Walther, de winnares van vorig jaar, had inmiddels een flinke achterstand opgelopen en zou na het fietsen uitstappen. Deligny, de nummer drie van vorig jaar, begon als eerste aan de marathon, maar halverwege wist Weerd haar weer te achterhalen. Het leek een spelletje stuivertje wisselen te worden, maar na 28km kreeg Weerd het zwaar. Ze verloor minuten en leek zelfs even van het podium af te vallen door een ontketende Simona Krivankova. De Tjechische Krivankova had ook nog eens Erica Csomor (HUN) in haar kielzog, en de drie vrouwen raakten verwikkeld in een hevig gevecht om de twee overgebleven podiumplaatsen. Weerd boorde echter al haar reserves aan en leefde in de laatste 10km compleet op. Ze finishte uiteindelijk als tweede en bedankte, zeer geëmotioneerd, het luid applaudisserende publiek. Simona Krivankova pakte het brons, dankzij een knappe marathon waarin zij de ruim 20 minuten achterstand op Weerd vrijwel volledig goedmaakte.

Challenge Almere-Amsterdam
Challenge Almere-Amsterdam is de oudste triathlon in Europa. In het triathlonweekend komen meer dan 2.750 atleten in actie op diverse afstanden, waarmee het evenement opnieuw de grootste triathlon uit de Nederlandse geschiedenis is.