Challenge weekend Almere afgesloten met spectaculaire finaleronde Lotto Eredivisie triathlon

Op de derde en laatste dag van Challenge Almere-Amsterdam hebben de beste triathlonteams van Nederland uitgemaakt wie dit jaar met de winst naar huis gaat in de Lotto Eredivisie Triathlon. Met een wedstrijd in estafettevorm, waarbij de vier teamleden allen afzonderlijk 380m zwommen, 7km fietsten en 2km door het centrum van Almere liepen, werd de jaarlijkse teamcompetitie op spectaculaire wijze afgesloten. Bij de heren pakte Davilex verrassend de dagwinst, bij de dames won Hellas de race na een spannende strijd.

De herenwedstrijd was tot het einde toe spannend. Davilex opende sterk met Niek Heldoorn, maar leek vervolgens niet mee te kunnen in het sprintgeweld van Triteam Rotterdam, Squadra uit Eindhoven en het Maastrichtse Canyon Fusion. Tegen het einde van de wedstrijd stoomden zij echter weer op en op de afsluitende 2km lopen wist Donald Hillebregt met een uiterste krachtsinspanning Marco Akershoek van de zege af te houden, waardoor Canyon Fusion met een tweede plaats genoegen moest nemen. Squadra eindigde als derde.

De dameswedstrijd werd een mooie strijd tussen Hellas uit Utrecht en Ferro Mosae uit Maastricht. Voor Hellas pakte Linda van Bemmel meteen een mooie voorsprong, maar Sarissa de Vries maakte als tweede op het parcours een hoop goed. Ze zette Danne Boterenbrood af met een kleine achterstand, maar die wist in het Weerwater Sione Jongstra al te achterhalen. Boterenbrood bouwde haar voorsprong verder uit, waardoor Ferro Mosae aan de winnende hand leek. Jony Heerink trok de gashendel echter flink open en nam de kop weer over tijdens het fietsonderdeel. Met een nipte voorsprong kwamen de Hellas dames hand in hand over de eindstreep. Kijani pakte de derde plaats.

Met de resultaten van deze laatste ronde van de Lotto Eredivisie is ook de einduitslag bekend: Triteam Rotterdam is de winnaar van de Lotto Eredivisie 2016, Squadra wordt tweede en Canyon Fusion eindigt als derde. De einduitslag bij de dames was een kopie van de uitslag van vandaag: Hellas eindigt bovenaan, met nipt daarachter Ferro Mosae. Kijani pakt de derde plek.

Jeugd-Junioren en Business en Family Relay

In de ochtend was het eerst de beurt aan de Jeugd-Junioren. Ook zij legden een parcours van 380m zwemmen, 7km fietsen en 2km hardlopen af. TVHaarlemmermeer pakte de winst, TVA eindigde op plek 2 en TVS ’90 werd derde. De Business Relay werd gewonnen door Van der Linde Almere, bij de Family Relay was Dolfijn 2 het snelste.

Foto Sonja Jaarsveld