Fachbach en Walther winnaars hele triathlon Challenge Almere-Amsterdam

Markus Fachbach en Kathrin Walther waren vandaag de winnaars van de Challenge Almere-Amsterdam, na zeer spannende races in de Flevopolder. De Duitser Fachbach werd vrijwel de gehele wedstrijd zwaar onder druk gezet door de thuisfavoriet Mark Oude Bennink, terwijl Walther, ook uit Duitsland, onderweg meerdere malen stuivertje wisselde met de Franse Camille Deligny. Irene Kinnegim pakte na een bloedstollende slotfase de tweede plek. De NK-titels waren voor Oude Bennink en Kinnegim.

Schouder aan schouder
Na een snel zwemonderdeel begonnen Fachbach en Oude Bennink gezamenlijk aan het fietsen. De Hongaar Attila Szábo behoorde aanvankelijk ook tot de koplopers, maar moest de Duitser en de Nederlander al snel laten gaan. Achter hen rukte Erik-Simon Strijk snel op naar de derde plek in de wedstrijd, die hij gedurende de rest van de race niet meer uit handen zou geven, ondanks druk van snelle lopers Gerrit Schellens (BEL) en Dirk Wijnalda. Fachbach en Oude Bennink liepen lang schouder aan schouder, maar uiteindelijk moest de Oldenzaler passen. Fachbach prolongeerde met de winst zijn zege van vorig jaar, toen hij in Almere Europees kampioen werd. Hij was maar liefst zestien minuten sneller dan in 2014. De Duitser sprak na afloop van een zware strijd met Oude Bennink, die de nationale titel veroverde, maar stelde dat net als in het voetbal de Duitsers op het eind toeslaan. Het NK-zilver was voor Strijk en het brons ging naar Wijnalda. Beste Almeerder was debutant Tjardo Visser, die verraste met een debuut ruim onder de negen uur.

Close finish
Linda van Bemmel, debutante vandaag in Almere, leidde de wedstrijd vanaf de eerste zwemmeters. De Nijkerkse pakte een paar minuten voorsprong en zag Walther op de fiets voorbij komen na veertig kilometer. Ook Deligny passeerde haar kort daarna. Deligny knabbelde gestaag aan de voorsprong van Walther en wist haar bij te halen vlak voor het einde van het fietsen. Walther had de snelste wissel en gaf Deligny opnieuw het nakijken, waarop de Francaise aanzette en Walther na 3 kilometer lopen opnieuw achterhaalde. In de tweede helft van de marathon nam Walther opnieuw de leiding. Ondertussen was Irene Kinnegim aan een indrukwekkende inhaalrace bezig, maar de oud-winnares strandde in het zicht van de finish op een ruime minuut van de winnares. De Zuid-Hollandse pakte de nationale titel, voor Carla van Rooijen en Grada Boschker.

Oudste triathlon van Europa
Dit jaar werd de lange afstand triathlon voor de 35e keer georganiseerd in Nederland. Sinds 1983 vinden de start en finish plaats in Almere. Challenge Almere-Amsterdam is de oudste triathlon in Europa. In het triathlonweekend komen meer dan 2500 atleten in actie op diverse afstanden, waarmee het evenement opnieuw de grootste triathlon uit de Nederlandse geschiedenis is.

Voorlopige resultaten: http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2015/sep/12/almere/TussenLD.html