Colpaert en Blatt winnen Challenge Almere, NK-titels voor Strijk en Kinnegim

Almere – 14 september 2013 – De 31e editie van de triathlon van Almere was een bijzondere. Voor het eerst opgenomen in de Challenge Family en dus met een internationaal georiënteerd startveld, een roodwitgekleurde Esplanade in het stadshart en ouderwets Hollands herfstweer, maakten de race tot eentje om nog lang over na te praten. Bart Colpaert en Susan Blatt mogen zich de eerste winnaars noemen van Challenge Almere-Amsterdam, zoals de race voluit heet. De Belg en de Duitse zegevierden voor het eerst in een triathlon over de klassieke afstand en bleven de concurrentie en de weergoden de baas. Oud-winnaar Georg Potrebitsch eiste bij de mannen het zilver op, voor de nieuwe nationaal kampioen Erik-Simon Strijk. Irene Kinnegim was goed voor de NK-titel en het zilver in de vrouwenwedstrijd, gevolgd door de Duitse Kathrin Walther.

Bart Colpaert won vorig jaar de halve triathlon in Almere, genoot toen van de race en wist dus wat hem te doen stond vandaag. De Belg leverde een prima zwemonderdeel af en kwam kort na Dylan McNeice uit het Weerwater. McNeice was de racefavoriet op voorhand, met onder meer al de zege in de prestigieuze Challenge Wanaka op zak, maar de Kiwi was deze week ziek en verklaarde na afloop niet zo scherp te zijn als gehoopt. Colpaert nam halfweg het fietsen de leiding over en stond deze daarna niet meer af. De winnaar van vorig jaar, Dirk Wijnalda, leek toen op weg naar de kop van de wedstrijd, maar moest na een lekke band de handdoek in de ring gooien. Ook Jan-Roelf Heerssema trof dit lot, terwijl ook Almeerder Merijn Schuurman na een valpartij uit de wedstrijd lag. Erik-Simon Strijk bleef van pech gespaard en kwam in de tweede helft van het fietsen sterk naar voren. De tegenwoordig in Limburg wonende Davilex-atleet was al eens tweede in Almere, stond al vaak op het NK-podium en was vandaag in zeer goeden doen. Op de afsluitende marathon wist hij teamgenoot Roeland Smits af te houden en bovendien de derde plek overall veilig te stellen. Alleen Colpaert en Potrebitsch bleven hem voor, al had die laatste er een eindsprint voor nodig in de slotkilometers om Strijk voor te blijven. Het NK-brons ging net als vorig jaar naar Remy Vasseur, die zesde overall werd, na Smits en de Belg Hannes Cool. Beste Almeerder werd Thomas Naasz op plek zeven.

Susan Blatt was al driemaal vierde in een hele triathlon, maar vandaag stond er geen maat op de Duitse. Zij verteerde de barre weersomstandigheden uitstekend. Na het zwemmen keek ze nog tegen een achterstand van vijf minuten aan op Hillary Biscay, maar de Amerikaanse bleek niet opgewassen tegen het fietsgeweld van de Duitse. Voor Irene Kinnegim leek de race al voorbij na een paar honderd meter zwemmen. De Haagse hing vijf minuten aan een boei, geteisterd door kramp, wist toch haar race voort te zetten en vertrouwde de speaker na het zwemmen toe dat ze gas zou gaan geven. Dat deed ze en tijdens de marathon stelde ze uiteindelijk de NK-titel veilig. Heleen bij de Vaate had daar lang zicht op, maar worstelde tijdens de marathon en zag voor het eerst in een hele triathlon Kinnegim tijdens het lopen voorbij komen. Bij de Vaate was echter sinds mei uitgeschakeld met een stressfactuur en het was lang onzeker of ze zelfs maar zou kunnen lopen vandaag. Carla van Rooijen eiste het NK-brons op.

Het triathlonweekend Challenge Almere-Amsterdam bestaat uit drie dagen triathlonwedstrijden. Op vrijdag kwamen honderden scholieren in actie tijdens de scholentriathlon. Vandaag werd de halve en hele Challenge afgewerkt en zondag staat in het teken van de teamrelays, met de businessestafette en de finale van de Lotto Eredivisie Triathlon. RTL-7 zendt op 21 en 22 september samenvattingen uit van de races uit de Lotto Eredivisie Triathlon en de Challenge-race.

Resultaten van vrijdag 13 september
Resultaten van zaterdag 14 september
Resultaten van zondag 15 september