Voorbeschouwing: Ogen gericht op Jan Raphael en Mirjam Weerd bij Challenge Almere-Amsterdam

Challenge Almere-Amsterdam kan zich opmaken voor een nieuwe kampioen. De winnaar van de edities van 2014 en 2015, de Duitser Marcus Fachbach, staat dit jaar niet aan de start, wat maakt dat de wedstrijd volledig open ligt. Jan Raphael, die vier weken geleden nog de zwaarbevochten titel bij Challenge Regensburg pakte, lijkt de te kloppen man. Hij mag dit weekend echter stevige concurrentie verwachten van topatleten Erik-Simon Strijk en Dirk Wijnalda. 

Bij de dames staat de titelverdedigster zaterdag wel aan de startlijn. De Duitse Kathrin Walther zal het op gaan nemen tegen een sterke Mirjam Weerd, die onlangs met overmacht Challenge Denmark op haar naam schreef. Ook de zeer ervaren Erica Csomor zal zich nadrukkelijk in de strijd gaan mengen.

De Duitser Raphael zal zaterdag voornamelijk de Nederlanders in de gaten moeten houden. Dirk Wijnalda, die dit jaar voor de tiende keer van start gaat in Almere, kent een goed seizoen. Hij schreef begin juni Challenge Venetië op zijn naam en pakte brons bij het EK lange afstand in Poznan (Polen). Zijn wapen, een razendsnelle marathon, zal hem ook dit jaar richting het podium kunnen brengen. Erik-Simon Strijk boekt steeds constanter goede resultaten en behaalde eind juli nog een vierde plaats bij de Ironman Maastricht. Vorig jaar eindigde hij in Almere als derde, een resultaat dat hij komend weekend ongetwijfeld wil verbeteren. Almeerder Youri Severin maakte begin juli zijn debuut op de lange afstand en liep naar een knappe 15e plaats in Frankfurt. Severin hoopt hoge ogen te gooien in Almere: ‘Alle remmen gaan los. Ik ga voor de winst.’ De Noor Allan Hovda, tweevoudig winnaar van de loodzware Norseman, en de Pool Marek Jaskolka, een uitstekend zwemmer en loper, zouden wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

Kathrin Walther zal wederom het podium in gedachten hebben. Het zal haar niet komen aanwaaien: de ijzersterke Mirjam Weerd is absoluut titelkandidaat. Weerd moest zich vorig jaar wegens een blessure nog afmelden voor Almere, maar is sindsdien weer terug aan de internationale top. Met haar sterke zwem- en fietsonderdeel is ze in staat een eerste gat te slaan met de concurrentie. Walther en Weerd zullen gezelschap krijgen van Erica Csomor. De Hongaarse, marathonloopster en duatlete van huis uit, kan met haar sterke looponderdeel ver komen. Mirjam Weerd zal tijdens de race samen met Carla van Rooijen, de Almeerse Ilona Eversdijk en Lucie van Genugten tevens uitmaken wie zich een jaar lang Nederlands Kampioen mag noemen.

Challenge Almere-Amsterdam 2016
Opnieuw maakt Almere zich op voor het grootste triatlonspektakel van Nederland. Ruim 2.750 atleten staan aan de start van de 36e editie van de oudste triatlon van Europa. Op zaterdag 10 september maken deelnemers zich op voor de klassieke afstand: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Start en finish zijn bij de Esplanade in het stadshart van Almere. Om 07.20 uur klinkt het startschot en rond 15.00 zullen de speakers het publiek gaan opwarmen voor de finish van de winnaar.