Voorbeschouwing Long Distance 12 september door NTB: Fachbach opnieuw favoriet tijdens jubileumeditie Challenge Almere-Amsterdam

Hij beloofde zijn vorig jaar veroverde kroon te komen verdedigen en de Duitser Markus Fachbach houdt woord. Ook nu Challenge Almere-Amsterdam geen Europees Kampioenschap is, staat Fachbach zaterdag aan de start. Net als vorig jaar kan hij zich opmaken voor een duel met Dirk Wijnalda, de Bunniker die tweede werd op het EK en regerend nationaal kampioen is. In afwezigheid van de inmiddels gestopte Heleen bij de Vaate is de titel bij de vrouwen vacant in de 35e editie van de wedstrijd in Almere, die tot enkele jaren geleden door het leven ging als Holland Triathlon.

De strijd bij de mannen lijkt zich zaterdag toe te spitsen op een duel Duitsland-Nederland. Met Fachbach hebben de Oosterburen een sterke troef, maar ook landgenoten Jens Kaiser en Stefan Eichheimer zijn ervaren langeafstandsspecialisten. Dirk Wijnalda weet na vorig jaar wat de kracht van Fachbach is, maar zal dit jaar nadrukkelijk ook naar zijn landgenoten moeten kijken. Na zijn tweede plek in Ironman Maastricht-Limburg is Mark Oude Bennink, mits hij voldoende hersteld is van zijn inspanningen, in Almere een van de favorieten. Ook Deldenaar Thijs Koelen, vorig jaar tweede op het NK, Roeland Smits en Erik-Simon Strijk weten hoe het podium in Almere eruit ziet. Dat geldt voor meer atleten die zaterdag aan de start staan en niet in de laatste plaats voor zesvoudig Almere-winnaar Gerrit Schellens. De Belg is opnieuw van de partij, nadat hij vorig jaar op het EK een comeback maakte.

Na het afmelden van titelkandidate Mirjam Weerd is het ‘anybody’s game’ bij de vrouwen zaterdag. Weerd is geblesseerd en zal niet starten. Beate Goertz en Kathrin Walter lijken de aangewezen vrouwen om voorop te gaan in de strijd. De Duitse Goertz won dit jaar al Challenge Denemarken en haar landgenote Walter stond in 2013 op het podium in Almere. Dat geldt ook voor Irene Kinnegim uit Voorschoten. Toen tweede, maar daarvoor ook al tweemaal winnares in toen nog de Holland Triathlon. Kinnegim strijdt behalve voor de overall-zege met Carla van Rooijen, de Almeerse favoriete Nina Bakker, Linda van Bemmel en Grada Boschker om de NK-titel.

Challenge Almere-Amsterdam maakt zich opnieuw op voor een topweekend. Met ruim 2500 atleten aan de start is de 35e editie van het evenement de grootste triathlon ooit in Nederland gehouden. De hele triathlon op zaterdag telt tevens als NK voor de Nederlandse deelnemers. De afstanden zijn klassiek, met 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Start en finish zijn bij de Esplanade in het stadshart van Almere. Het startschot klinkt om 07.20 uur en rond 15.00 zullen de speakers het publiek gaan opwarmen voor de finish van de winnaar.

Bron: Nederlandse Triathlon Bond