Succesvolle start Junior Challenge in Zeewolde

Onder een prachtig zomerzonnetje is de Junior Challenge vanmiddag in Zeewolde van start gegaan. Ruim 165 leerlingen zwommen 250 meter, fietsten 10 kilometer en sloten af met nog eens 2.6 kilometer hardlopen. Vooral voor scholieren die nog nooit aan triatlon gedaan hadden, was het een indrukwekkende ervaring.

De Junior Challenge Zeewolde is overigens de eerste van vier Junior Challenges: op 14 juli volgt een wedstrijd in Urk, op 27 augustus in de Noordoostpolder en op 8 september in Almere. Snelste deelnemer in Zeewolde was Almeerder Kevin Caro, ook al haalde hij de uiteindelijke nummer twee pas 300 meter voor de finish in. ,,Vooraf hoopte ik al op de overwinning, maar ik wist niet of het mogelijk was. Het parcours was in ieder geval leuk. Het zwemmen was ideaal, gewoon in een rechte lijn heen en weer en ook het fietsen op de dijk was geen probleem. Dat ben ik als Almeerder wel gewend. Tijdens het lopen kon ik het gelukkig afmaken”, aldus Caro die uiteindelijk 33 minuten en 21 seconden over de Junior Challenge deed. Snelste bij de dames was Noa de Vries. Zij had precies drie minuten langer nodig dan Caro en finishte dus in een tijd van 36.21.

Eerste keer

Overigens gaat het bij een Junior Challenge natuurlijk niet alleen om de winnaars. Het gaat ook – of vooral – om scholieren die nog nooit een triatlon hebben gedaan, maar de sportieve uitdaging graag aangaan. Zoals de 13-jarige Iris uit Harderwijk. ,,Triatlon is iets wat ik later ook wel wil doen, dus ik vond het belangrijk om het nu alvast een keer te proberen”, sprak ze direct na afloop. ,,Het was echt heel leuk, maar toch ook wel zwaar. Vooral de overgang van het fietsen naar het lopen vond ik lastig. Het leek wel alsof mijn benen niet meer goed konden bewegen. Tijdens het fietsen hadden we ook een behoorlijke tegenwind, dus ik denk dat dat ook scheelde.”

Haar 13-jarige vriendin Lise, die ook voor het eerst meedeed aan een triatlon, gaf precies hetzelfde aan. ,,Het leuke is dat je telkens met een andere sport bezig bent. De overgangen zijn pittig, maar maken het wel supergaaf. Dit was mijn eerste keer, maar nu wil ik zeker vaker triatlons gaan doen.”

Aanrader

Dat gold ook voor de 15-jarige Niels uit Harderwijk. Hij deed voor de tweede keer in Zeewolde mee en was er deze editie flink op vooruit gegaan. ,,Vorig jaar deed ik nog schoolslag, maar nu probeerde ik te borstcrawlen. Daarmee heb ik al flinke tijdwinst geboekt. Ik ben geen triatleet, zal het ook niet worden, maar vind eigenlijk alle sporten leuk om te doen. En daarom raad ik iedereen aan om dit eens een keer te proberen.”