Squadra Eindhoven en Ferro Mosae Maastricht landskampioen triathlon

Squadra Eindhoven en de Maastrichtse vrouwen van Ferro Mosae zijn vandaag landskampioen triathlon geworden door de Eredivisie Triathlon op hun naam te schrijven.

De Eredivisie Triathlon werd tijdens de Challenge Almere – Amsterdam afgesloten met een teamrelay, waarin Squadra Eindhoven en Kijani Beesd de dagzeges pakten.

Favorietenrol

Voor het mannenteam van Squadra was dat eigenlijk geen verrassing. Eerder werd al in Arnhem, Rotterdam en Veenendaal gewonnen. In Amsterdam eindigde de ploeg als tweede, maar in Almere was de favorietenrol overduidelijk voor het team uit Eindhoven weggelegd. En die werd waargemaakt, want halverwege de wedstrijd van 380 meter zwemmen, 7 kilometer zwemmen en 2 kilometer hardlopen in estafettevorm, werd de koppositie overgenomen. En niet meer uit handen gegeven, waardoor de landstitel nog eens kracht werd bijgezet met een prachtige dagzege. Na winst in 2015 mocht het team nu dus opnieuw op het hoogste schavot plaatsnemen.

Triteam Rotterdam (vorig jaar nog kampioen) werd uiteindelijk tweede in het dagklassement en daarmee werd meteen ook de tweede plaats in het eindklassement veilig gesteld. Datzelfde gold voor Davilex uit Nijmegen, dat zondagmiddag derde werd en ook in het eindklassement die derde plek niet meer uit handen gaf.

Degradatie

Minder goed nieuws was er voor Triteam Groningen en TVA uit Almere. Uitgerekend in eigen huis werden de Almeerders laatste. Overigens was dat ook niet geheel tegen de verwachting in; de Almeerse mannen draaiden sowieso al een zeer moeizaam seizoen. Na een vijftiende, veertiende en drie zestiende plaatsen eindigt het team als hekkensluiter van de competitie en dat betekent degradatie naar de 1eDivisie. Hetzelfde lot treft Triteam Groningen, dat ondanks een 12e plaats in de daguitslag degradatie niet meer wist te voorkomen.

Feest

Bij de vrouwen groot feest voor Ferro Mosae. Nadat ze in 2016 de titel op het laatste moment aan hun neus voorbij zagen gaan, zetten de Maastrichtse vrouwen dit seizoen een zeer indrukwekkende reeks resultaten neer.

De eerste vier wedstrijden gingen allemaal gewonnen; hun eerste landstitel kon ze eigenlijk al niet meer ontgaan. En dat gebeurde, ondanks een zevende plek in Almere, dan ook niet meer. De strijd om zilver en brons was een heel spannende. Regerend landskampioen Hellas uit Utrecht (maar liefst vier titels op rij) begon als tweede in het tussenklassement. Door een derde plaats in de daguitslag zakte de ploeg uiteindelijk ook naar een derde plaats in het eindklassement. Dat had ook te maken met een overtuigend optreden van Kijani uit Beesd, dat de wedstrijd juist als derde begon, een uitstekende dag draaide en de dagzege met overmacht veilig stelde. Die eindzege betekende meteen dat er nog een plaatsje in het eindklassement werd gestegen en daarmee was het zilver een feit.

De vrouwen van De Dolfijn uit Amsterdam werden verrassend tweede in de daguitslag en haalde daarmee hun eerste podiumplaats binnen de Eredivisie.

Zesde seizoen Eredivisie ten einde

Met de teamrelay tijdens Challenge Almere – Amsterdam is het zesde seizoen Eredivisie Triathlon afgesloten. De competitie voor triathlonteams bestaat uit vijf races in de periode april tot en met september. De competitie werd voor het zesde jaar op rij afgesloten in Almere en was eerder dit seizoen te gast in Arnhem, Amsterdam, Rotterdam en Veenendaal.

Organisatie en teams kunnen zich deze winter gaan opmaken voor een nieuw seizoen.

Fotocredit: Sonja Jaarsveld