Pittige omstandigheden Junior Challenge Urk

Het was behoorlijk afzien voor de scholieren die zich vrijdagochtend waagden aan de Junior Challenge Urk. In een golvend IJsselmeer werd eerst 250 meter gezwommen, vervolgens werd er 10 kilometer grotendeels over de winderige dijk gefietst en tot slot werd er ook nog 2 kilometer hardgelopen.

De harde wind maakte de wedstrijd zwaar en ook de regen maakte het er voor de scholieren niet makkelijker op. Desondanks werd de race gekenmerkt door haar toegankelijkheid en gezelligheid. Vrijwel geen dure racefietsen, nauwelijks triatlonpakjes of dure hardloopschoenen: scholieren zwommen in zwembroek of bikini, fietsten bijna allemaal op stadsfietsen en liepen veelal op gympen. Een enkeling droeg zelfs helemaal geen schoenen.

Plezier

Lol hadden de scholieren in ieder geval wel. Dat gold ook voor de vijftienjarige Noël die samen met de 15-jarige Rick de snelste bleek bij de eerste startserie. Ze kwamen gebroederlijk over de finish. ,,Op voorhand had ik helemaal geen zin om mee te doen, maar het was eigenlijk heel erg leuk. Dat had ik niet verwacht. Zwaar was het wel, zeker op de fiets, maar ik bleef maar tegen mezelf zeggen dat ik door moest gaan”, aldus Noël die eigenlijk voetbalt. ,,Wie weet doe ik volgend jaar wel mee aan de ‘echte’ triatlon.”

Zijn vriend Rick (15) dacht er net zo over. ,,Dit is iets wat je eigenlijk nooit doet. Dus ja, het is een hele gave ervaring. Ik vond het leuk om te zwemmen, te fietsen en dan ook nog eens hard te lopen. Maar Noël heeft wel gelijk: het was enorm zwaar. Voor ons scheelde het wel dat we tegelijk uit het water kwamen en vervolgens samen zijn gebleven tijdens het fietsen en lopen. We konden goed aan elkaar optrekken.”

Leuk én zwaar

Terwijl de scholieren bij bosjes over de finish kwamen, bijna allemaal met een grote grijns op het gezicht, vertelt ook de vijftienjarige Jantine dat het een pittige wedstrijd was. ,,Ik zit niet op een sport, maar probeer wel elke maandag hard te lopen. Het gevoel dat ik in mijn benen had toen ik van de fiets stapte, kende ik alleen niet. Ze trilden helemaal. Het was heel leuk om mee te doen aan deze Junior Challenge, maar ik weet niet zeker of ik dit nog een keer zal doen. Het was zó zwaar”, besluit ze lachend.

Het was de eerste keer dat er een Junior Challenge in Urk werd gehouden. Na Zeewolde (23 juni) was Urk de tweede wedstrijd binnen het Junior Challenge Flevoland circuit. Op 27 augustus volgt Junior Challenge Noordoostpolder en op 8 september Junior Challenge Almere.