Nederlandse Kampioenschappen Lange Afstand bij EK Challenge Almere-Amsterdam

Ook dit jaar is het NK triathlon over de Lange Afstand weer toegekend aan de Challenge Almere-Amsterdam, daarnaast is de wedstrijd gastheer voor het Europees Kampioenschap triathlon Lange Afstand. Vanwege logistieke en promotionele redenen vinden daarbij de NK Overall en NK Age Groups in verschillende startseries plaats. Om het Nederlands Kampioenschap Overall wordt gestreden in de PRO-serie en om het Nederlands Kampioenschap van de Age Groups wordt gestreden in de EK en NK Age Groupserie van de Challenge Almere-Amsterdam.

Op basis van de volgende opzet kunnen atleten bepalen in welke serie ze willen starten.

Europees en Nederlands Kampioenschap Overall (Mannen en Vrouwen)

Hierbij geldt:

 • Inschrijven voor de serie: PRO
 • NK klassement: het NK Overall klassement en podium wordt opgemaakt doormiddel van de finishvolgorde van alle Nederlandse deelnemers in de PRO-serie (evt. snellere tijden van atleten die de Age Group zijn gestart, worden hier niet meegenomen aangezien het een andere serie/omstandigheden betreft).
 • EK Elite klassement: het EK Elite klassement en podium wordt opgemaakt op basis van de finishvolgorde in de PRO-serie.
 • Prijzen: voor de PRO-deelnemers gelden de EK-prijzen met bijbehorend prijzengeldschema, conform afspraken met de NTB vallen de prijzengelden voor het NK binnen dit prijzengeldschema. PRO-deelnemers maken geen kans op Age Groupprijzen.
 • Kleding: de te dragen wedstrijdkleding is door de atleet binnen de algemeen geldende regels vrij te bepalen, denk hierbij aan sponsoruitingen. Het zichtbaar tonen van de landencode op de kleding is wel verplicht voor PRO-deelnemers. Dragen van het officiële Nederland-tenue wordt vanwege de herkenbaarheid van de Nederlandse deelnemers aangeraden voor de PRO-serie. Zie voor de bestelmogelijkheden de NTB-website.
 • Inschrijving: Als organiserend land is er per PRO-categorie (PRO dames en PRO heren) plaats voor 12 deelnemers (dus 24 in totaal). Aanmelden voor de PRO-serie gaat via de bondscoach Lange Afstand, Rik van Trigt (email: info@triathlonbond.nl), middels motivatie en een onderbouwd athleten-CV.

Na goedkeuring door de bondscoach en opname in het ITU registratiesysteem dient de inschrijving bij de Challenge Almere-Amsterdam  nog volbracht worden door de atleet.

Let op! Wanneer je deelneemt aan het EK en NK Overall in de PRO-serie, kom je niet in aanmerking voor klasseringen bij het EK en NK Age Groups.

Europees en Nederlands Kampioenschap Age Groups (Mannen en Vrouwen)

Hierbij geldt:

 • Inschrijven voor de serie: Age Group
 • Criteria: toewijzing tot de EK en NK serie wordt door de organisatie van de Challenge Almere-Amsterdam afgestemd met het bondsbureau van de Nederlandse Triathlon Bond. Eisen hieraan zijn de Nederlandse nationaliteit en een atletenlicentie. Deelnemers met een daglicentie, aspirantlicentie of basislicentie worden in de Open Serie geplaatst.
 • EK klassement Age Groups: EK titels voor de Age Groups (18+, 20+, 25+ en verder per 5 jaar) worden opgemaakt doormiddel van de finishvolgorde in deze categorie (evt. snellere tijden van leeftijdsgenoten die in de PRO-serie of de Open serie zijn gestart, worden hier niet meegenomen aangezien het een andere serie/omstandigheden betreft).
 • NK klassement Age Groups: NK titels voor de Age Groups (40+, 45+ en verder) worden opgemaakt doormiddel van de finishvolgorde in deze categorie (evt. snellere tijden van leeftijdsgenoten die in de PRO-serie of de Open serie zijn gestart, worden hier niet meegenomen aangezien het een andere serie/omstandigheden betreft).
 • Prijzen: er is geen prijzengeld voor de EK en NK Age Groupserie. Challengeprijzen (waaronder deelname aan andere Challenge-wedstrijden) worden uitgereikt op basis van de rangschikking in de EK Age Groupserie en volgt de Age Group verdeling zoals eerder vermeld.
 • Kleding: de te dragen wedstrijdkleding is door de atleet binnen de algemeen geldende regels vrij te bepalen. De organisatie draagt zorg voor het zichtbaar tonen van de landencode door deze op het startnummer af te drukken. Dragen van het officiële Nederland-tenue is eveneens toegestaan. Zie voor de bestelmogelijkheden de NTB-website.
 • Inschrijving: schrijf je in als Age Grouper. Mocht je bij PRO-serie staan ingeschreven en wil je liever bij de Age Groups meedoen, dan kun je dit aangeven via info@challenge-almere.com

Let op! Wanneer je deelneemt aan de Age Groupsserie(s), kom je niet in aanmerking voor een klasseringen in het NK en EK Overall (PRO) klassement. Verder behoudt de Challenge Almere-Amsterdam organisatie zich het recht voor de Age Groupserie te splitsen in meerdere series (waarbij Age Groups niet zullen worden gesplitst).

Open Serie (Mannen en Vrouwen)

Hierbij geldt:

 • Inschrijven voor de serie: Age Group
 • Criteria: Deelnemers met een daglicentie, aspirantlicentie of basislicentie worden in de Open Serie geplaatst. Hierin opgenomen zijn tevens Europese deelnemers die niet door hun Nationale triathlonbond zijn goedgekeurd voor deelname aan het EK Age Groups en alle Age Group-deelnemers buiten Europa.
 • EK en NK klassement: in deze serie kan geen kans op NK of EK klasseringen worden gemaakt.
 • Prijzen: er is geen prijzengeld voor de Open serie. Ook zijn er geen prijzen voor klasseringen in deze Open serie. De serie heeft daarmee een recreatief karakter.
 • Kleding: de te dragen wedstrijdkleding is door de atleet binnen de algemeen geldende regels vrij te bepalen. Dragen van het officiële Nederland-tenue is eveneens toegestaan. Zie voor de bestelmogelijkheden de NTB-website.

Vragen?

Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op www.challenge-almere.com of mail naar info@challenge-almere.com. Het NTB-bondsbureau is bereikbaar via info@triathlonbond.nl