ITU Long Distance World Championships 2020 gaat over 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen

De ITU Executive Board heeft besloten dat het ITU Long Distance World Championships 2020, dat tijdens het Multisport World Championships in Almere wordt georganiseerd, zal gaan over de klassieke Long Distance afstand: 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen.

De ITU maakt hiermee een uitzondering op hun reguliere afstand voor het Long Distance World Championships, zoals georganiseerd tijdens de afgelopen drie edities van het Multisport World Championships. Het parcours in Almere doet hen er echter toe bewegen nu wél te kiezen voor de klassieke afstand.

Het ITU ‘Sports and Operations’ team heeft het CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM parcours goed bekeken en kwam tot de conclusie dat het een eerlijk en veilig parcours is om het WK over de klassieke afstand te organiseren. In 2021 kiest de ITU er overigens voor om weer terug te gaan naar de voor hen gebruikelijke Long Distance afstand: 3 kilometer zwemmen, 120 kilometer fietsen en 30 kilometer hardlopen.

Race Director Richard Belderok toont zich in ieder geval zeer tevreden. ,,We zijn heel blij met deze ontwikkeling. Blij dat de ITU kiest voor de rijke traditie die in Almere is ontstaan. Wij vinden dat deze afstand bij onze wedstrijd en zelfs ook bij onze stad hoort. CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM ís 3.8 kilometer zwemmen, ís 180 kilometer fietsen en ís 42.2 kilometer hardlopen. We kijken natuurlijk uit naar het EK dat we binnenkort (in september, red.) al organiseren, maar minstens zo erg naar het WK van volgend jaar. Dat dit WK dan ook nog eens samenvalt met het 40-jarige bestaan van de Holland Triathlon, maakt het feestje helemaal af.”

Het ITU Long Distance World Championships is het afsluitende onderdeel in de ITU World Championship Multisports week, dat in Almere plaatsvindt van 4 september tot en met 13 september 2020. Eerder werd deze week georganiseerd in Penticton (Canada), Fyn (Denemarken) en Pontevedra (Spanje). Na 2020, Almere zal de volgende editie in 2021 in Townville (Australië) plaatsvinden.