Fachbach en Bij de Vaate gekroond tot Europees kampioenen in Almere

Geweldige optredens tijdens Challenge Almere-Amsterdam bezorgden de Duitser Markus Fachbach en de Nederlandse Heleen bij de Vaate vandaag de Europese titels op de triathlon over de klassieke afstand. Fachbach domineerde de race vanaf het begin van het fietsonderdeel, waarin hij Bart Colpaert, de Belgische winnaar van vorig jaar achterhaalde. Bij de Vaate moest een serie concurrentes achterhalen in de eerste 40 kilometer van het zwemmen, na een traditioneel minder zwemonderdeel waarin ze meer dan vijf minuten verloor op de kop van de wedstrijd.

 

Fachbach bleef druk zetten gedurende het hele fietsonderdeel.  Na 180 kilometer was zijn voorsprong comfortabel bij de start van de marathon. Terwijl sommige van zijn rivalen terugvielen of uiteindelijk uitstapten, zoals gebeurde met Georg Potrebitsch (DUI) en Diederik Scheltinga, was de overwinning van Fachbach nooit in gevaar. Achter hem schoof Chris Fischer (DEN) door naar plek twee, toen hij David Näsvik (ZWE) passeerde. Van achter uit het veld kwam gekende loper Sergio Marquez (POR) oprukken, met op zijn hielen Dirk Wijnalda. De 41-jarige liep een vlakke marathon en in de laatste ronde passeerde hij Fischer om het EK-zilver op te eisen. Marquez mistte het podium maar net, terwijl een geëmotineerde Fischer het brons claimde. De veteranen Petr Vabrousek uit Tsjechië en de Belg Gerrit Schellens completeerden de top zes. Zilver en brons in het Nederlands kampioenschap ging naar Thijs Koelen en Bart Candel, die achtste en tiende werden. Dejan Patrcevic uit Kroatië completeerde de top tien met zijn negende plek.

 

Heleen bij de Vaate kende een minder zwemonderdeel en werkte zich door het veld heen in het eerste uur op de fiets. De in de polder opgegroeide atlete zag Tineke van den Berg lang meegaan met ongeveer tien seconden achterstand, tot halfweg de tweede ronde. In hevige tegenwind schudde Bij de Vaate haar concurrente af op de dijken van Flevoland en ging er alleen vandoor. Ze bleef haar voorsprong seconde per seconde uitbouwen, maar was nooit zeker van de winst tot in de laatste fase van de marathon. Van den Berg bleef ook gas geven en werd beloond met EK- en NK-zilver. Een volledig oranje podium was waar de toeschouwers op hoopten, maar Rahel Bellinga kon het brons niet vasthouden. De Britse Victoria Gill kwam  pakte de overgebleven plek op het podium, waarmee ze de Duitsen Celia Kuch, Lina Kristin Schink en Anna Kusch voorbleef. Bellinga werd zevende en veroverde brons op het NK.

 

Challenge Almere-Amsterdam was voor de derde keer in 32 jaar gastheer van het ETU EK lange afstand triathlon. Het is de oudste triathlon in Europa. In het triathlonweekend komen in totaal 2200 atleten in actie op diverse afstanden, waarmee het evenement de grootste triathlon uit de Nederlandse geschiedenis is.

 

Voorlopige resultaten:

http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2014/sep/13/almere/TussenLD.html