Challenge Almere-Amsterdam innoveert met programma

Met de toewijzing van het EK Long Distance in 2019, ziet de organisatie van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM zich genoodzaakt haar wedstrijdschema enigszins aan te passen in vergelijking tot de afgelopen edities. Zo schuift de Junior Challenge bijvoorbeeld een dag naar voren en vervallen de races op zondag. Daarmee komt er extra focus op de zaterdag, wanneer het EK Long Distance wordt gehouden maar ook de Middle Distance op het programma staat.

Volgens Race Director Richard Belderok heeft die nieuwe planning overigens niet alleen met het EK, maar minstens zoveel te maken met het WK Long Distance dat een jaar later, in 2020 dus, wordt georganiseerd. ,,We organiseren dan in een week tijd zes verschillende wedstrijden, ook nog eens op twee verschillende locaties”, doelend op de Esplanade maar ook op de Kemphaan. ,,We proberen beide wedstrijdschema’s, die van 2019 en 2020, zo identiek mogelijk in te delen.”

In de praktijk betekent dat dus dat dit jaar op donderdag 12 september de Junior Challenge – scholierentriathlon – wordt gehouden. Daarmee is de Junior Challenge dus een dag eerder dan gebruikelijk: voorheen werd deze race altijd op vrijdag gehouden. Op donderdag 12 september vindt dit jaar ook de Business Relay plaats, een wedstrijd die normaal altijd op zondag werd gehouden. Deze race wordt donderdagavond met een feest afgesloten.

De No Limit & Senior Challenge wordt nog wel op vrijdag gehouden, maar verder blijft het qua wedstrijden rustig op vrijdag 13 september. ,,Daardoor kunnen we de briefings eerder beginnen en hebben we nóg meer tijd en aandacht vrij voor de atleten die op zaterdag zullen starten aan de hele of de halve triathlon”, legt Belderok uit. ,,En daardoor kunnen deelnemers op vrijdag ook eerder en langer hun fiets inchecken. Ook hiermee kunnen we de kwaliteit van onze wedstrijd weer verhogen. Op vrijdag is er uiteraard ook nog een pastaparty en krijgen triatleten de mogelijkheid om het zwemparcours te testen.”

De zaterdag, in 2019 dus op 14 september, blijft qua schema ongewijzigd. Dan vinden zowel de Long Distance (dit jaar het EK) als de Middle Distance plaats. Op zondag 15 september wordt geen Business Relay gehouden – die is verplaatst naar de donderdag – en de Eredivisie-finale, die al een aantal jaar steevast in Almere wordt gehouden, komt te vervallen. ,,Deze dag gebruiken we voor de prijsuitreiking: zeker in het geval van een EK vinden we dat daar volle aandacht voor mag zijn. Maar we houden ook een groot feest om onze vrijwilligers te bedanken.”

Dit jaar organiseert de organisatie van CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM overigens op 8 september al het NK Cross Triathlon. ,,Zo hebben we ook dit jaar al meerdere wedstrijden, verspreid over meerdere dagen.”