Joost Somsen en Anna Busse met ruime voorsprong naar winst Middle Distance Challenge Almere-Amsterdam

Het was een prachtige dag voor Joost Somsen (NED) en Anna Busse (GER), want beide atleten wonnen vandaag – met grote overmacht – de Middle Distance bij CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM. Somsen had een voorsprong van ruim tien minuten op zijn eerste achtervolger, terwijl Busse zelfs meer dan vijftien minuten voor haar eerste achtervolgster zat.

Somsen startte de dag meteen al goed, door in een kopgroepje van twee uit het water te komen: na 28:28 minuut had hij zijn 1.9 kilometer zwemmen erop zitten. Vanaf dat moment was het Nederlandse talent, pas 22 jaar, echt op dreef, want op de fiets reed hij al snel weg bij de rest van het veld en vanaf dat moment zag hij zijn voorsprong alleen maar groter worden. Zijn fietsonderdeel van 90 kilometer werd afgewerkt in een tijd van 2:08:34 uur.

Tijdens het lopen verslapte Somsen niet en hield hij het tempo hoog. Na 1:18:32 uur had hij zijn drie rondjes Weerwater er dan ook alweer opzitten en mocht hij zich – na 4:00:54 uur in totaal – de winnaar van de Middle Distance CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM noemen. Matthias Kindel (GER) werd tweede in een tijd van 4:10:44 uur en Joachim Philipps (FRA) werd derde na 4:14:18 uur.

Bij de vrouwen was er ook één atlete die overduidelijk de sterkste was: de Duitse Anna Busse. Met een zwemtijd van 28:21 minuut legde ze direct een goede basis voor haar overwinning. Op de fiets ging ze daar lekker mee door en toen ze haar fiets na 2:35:16 uur terughing in de wisselzone, leek haar overwinning al bijna een zekerheid. Tijdens de halve marathon, die ze afwerkte in 1:20:06 uur, kwam ze nergens in gevaar en liep ze eigenlijk heel relaxed naar de overwinning, die ze na 4:29:02 uur pakte. De Nederlandse Samantha de Knijff werd tweede, 15:28 minuut achter de winnares. Wel ging zij in de slotfase van de halve marathon nog voorbij aan Valeria Kleiner; de Duitse atlete werd derde, 21:35 minuut achter Busse.

In totaal stonden er zo’n 800 atleten aan de start van de Middle Distance. Aankomende zondag – 12-09-2021 – volgt onder andere het WK Long Distance over de klassieke afstand en het WK Aquabike. Deze wedstrijd is via een livestream volledig te volgen via www.challenge-family.live.